Meester Leon Gijse
Meester Leon Gijse (Foto: Amel Bali)
Burger in het zonnetje

Op je 37e al 20 jaar judomeester

Amel Bali

Voor onze nieuwe rubriek Burger in het zonnetje doet Leon Gijse, ook wel bekend als meester Leon, de aftrap. Gijse is 37 jaar en geeft al 20 jaar judoles bij Omnisport 2B, in sporthal De Ackers. Hij begon op zijn vijfde met judo en is nooit meer gestopt.

BERGSCHENHOEK – "Ik heb op mijn 17e de licentie gehaald om les te mogen geven en vlak daarvoor mijn zwarte band. Dat was toen een voorwaarde om judomeester te worden. Tegenwoordig mag dat al met een bruine band. Daarnaast ben ik gymleraar op twee openbare basisscholen in Rotterdam, de Pierre Bayle en de Barkenstein." Gijse begon op zijn vijfde met judo. "Ik begon op mijn vijfde in het Berghonk. Vanaf mijn 10e jaar stuurde mijn moeder me ook op de donderdag naar judo, om te helpen met de matten. Toen al ben ik begonnen met assisteren bij de kleintjes. Ik trainde zelf om 9 uur en daarna bleef ik hangen en hielp ik de meester bij de lessen van de jongere kinderen, die na mij kwamen. Ik realiseerde me tijdens het afgelopen judotoernooi pas echt dat het alweer twintig jaar was." Gijse werd na afloop van het toernooi verrast door het bestuur van Omnisport 2B met een bos bloemen. "Het gaat zo snel, maar het is ook hartstikke leuk om te doen."

Gijse is geboren en opgegroeid in Bergschenhoek. Hij zat op basisschool de Sparrenhoek. Deze fuseerde later met de Tuinen en werd de huidige openbare basisschool de Vuurvogel in Bergschenhoek. "Wij hadden geen gymleraar. Ik dacht toen, ik word gymleraar voor deze school. Ik heb hier ook voor gesolliciteerd nadat ik mijn diploma had behaald. Jammer genoeg hadden ze niemand nodig, omdat de groepsleerkracht daar de gymles geeft."
In twintig jaar tijd bij Omnisport 2B heeft Gijse heel wat kinderen voorbij zien komen. "Soms komen er wel eens ouders met wie ik heb getraind, of die ik les heb gegeven en die nu zelf kinderen op judo hebben. Dat is leuk."

Gijse behaalde de eerste dan. "Ik heb zelf niet de ambitie om voor meer dannen te gaan. Ik haal meer voldoening uit het les geven aan kinderen in deze leeftijdscategorie. Ik doe dit vrijwillig en vind het belangrijk dat kinderen zich leren verdedigen en leren een spel te spelen. Judo is niet hetzelfde als bijvoorbeeld voetbal. Als de scheidsrechter hier iets zegt, dan ga je niet in discussie, dat is 'not done'. Respect en rekening houden met elkaar is heel belangrijk bij judo. Je moet goed kunnen anticiperen op de ander. Kinderen kunnen veel uit deze sport halen. Door de crisis merk je wel dat kinderen minder snel op een sport gaan. Dat merken wij ook aan het ledenbestand." Gijse nodigt kinderen vanaf 4 jaar uit om een proefles te komen nemen. Dit is mogelijk op de dinsdagmiddag of zaterdagochtend. Voor meer informatie kan men contact opnemen via contact@meesterleon.nl of via tel: 0650811794.


Wekelijkse belichten we een Lansingerlander die het wel verdient om in het zonnetje gezet te worden. Dat kan zijn vanwege een mooie sportieve prestatie, een vrijwilliger die zich al jaren inzet of ander bijzonder werk wat de aandacht verdient. Bent of kent u iemand die ook wel eens Burger in het zonnetje kan worden? Tip de redactie via redactie.3b@persgroep.nl

Meer berichten