Dode eend in het water in de sloot bij de Sterrenweg in Berkel en Rodenrijs
Dode eend in het water in de sloot bij de Sterrenweg in Berkel en Rodenrijs (Foto: Amel Bali)

Vermoedelijk botulisme in de sloot

Amel Bali

In meerdere sloten in Berkel en Rodenrijs zijn de afgelopen week dode eenden en vissen uit de sloot gehaald. Afgelopen maandag was de dierenambulance druk bezig in de Edelstenenbuurt, Sterrenbuurt en Bomenbuurt. De gemeente waarschuwt voor besmetting met botulisme en heeft er inmiddels waarschuwingsborden geplaatst.

Berkel en Rodenrijs – "Het is nog niet met zekerheid te zeggen, of het daadwerkelijk om botulisme gaat. We hebben op zes juli een dode eend naar het laboratorium gestuurd, om te onderzoeken of er botulisme in het spel is, maar we hebben er nog geen uitsluitsel over", zegt Thecla den Hoed, communicatieadviseur bij het hoogheemraadschap Delfland. "Onzin", vindt John Poot van de dierenambulance. "We hebben alleen vandaag al meer dan acht dode eenden eruit gevist. Alles wijst op botulisme." Botulisme wordt vaak onderschat, maar het is een ernstige ziekte, die veroorzaakt wordt door de bacterie 'Clostridium Botulinum'. Mensen kunnen botulisme krijgen door het eten van besmet voedsel. Deze ziekte kunnen mensen ook oplopen wanneer besmet grond of besmet water in een wondje komt of wanneer men in contact komt met dode vissen of watervogels. Bij deze dieren komt botulisme in warme zomers vaak voor. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Wanneer het warm weer is komt botulisme vooral voor op plekken waar veel eenden komen. Mensen worden dan ook ontraden om eenden te voeren. Pas als het water koeler wordt verdwijnt het besmettingsgevaar. "Botulisme komt in de gemeente Lansingerland wel eens voor, vooral met dit warme weer", zegt Den Hoed. De gemeente Lansingerland waarschuwt de mensen om niet de tuinen te sproeien met water uit de sloot en geen dode dieren met blote handen aan te raken. Wanneer men een dode vogel of vis in water het ziet liggen, kan men het beste de gemeente of het waterschap bellen. Zij kunnen de dode dieren opruimen en verdere maatregelen nemen. "Het hoogheemraadschap moet de sloten doorspoelen", vindt een bewoonster aan de Opaal. Ze woont naast de sloot. "Ik heb er gemengde gevoelens over. Het zijn hartstikke gezonde eenden en er zijn er nu zeker twintig dood, waarvan ik er zelf vier heb weggebracht naar de vogelopvang. De vogelopvang spoelt de eenden door en ze worden weer de oude, maar ze kunnen niet meer naar dezelfde sloot terug, want die is besmet."

Botulisme begint met symptomen zoals misselijkheid, braken, moe, duizeligheid, buikpijn en een droge mond. Na verloop van tijd kunnen er andere klachten ontstaan zoals dubbel en wazig zien, niet tegen licht kunnen, moeite met spreken en slappe spieren van armen en benen. Mensen kunnen in een korte tijd overlijden aan de ziekte. Er is geen inenting tegen de ziekte beschikbaar.

Voor meer informatie over de waterkwaliteit, kijk op de website van het hoogheemraadschap Delfland of Schieland en de Krimpenerwaard.

Meer berichten