Tijdens de kap, het uitrijden en het herstelwerk worden voor de veiligheid delen van de Bleiswijkse Zoom afgesloten voor recreatie.
Tijdens de kap, het uitrijden en het herstelwerk worden voor de veiligheid delen van de Bleiswijkse Zoom afgesloten voor recreatie. (Foto: )

Werkzaamheden in Bleiswijkse Zoom

Kappen, sparen en planten

Door de redactie

Staatsbosbeheer voert de komende periode in opdracht van Recreatieschap Rottemeren werkzaamheden uit in het noordelijke gedeelte van de Bleiswijkse Zoom. In dit gebied verwijdert zij essen die ziek zijn als gevolg van essentaksterfte. Daarnaast voert Stadsbosheer regulier bosonderhoud.

Bleiswijk - Hierbij haalt zij bomen en struiken weg om anderen meer ruimte te geven om verder te groeien. "Dat doen we om de bosstructuur te verbeteren," laat Staatsbosheer weten. In april en mei heeft de organisatie gekleurde stippen op de bomen gezet. Daarbij zijn twee kleuren gebruikt: oranje en blauw. Bomen met een oranje stip of streep worden gekapt. Bomen met blauwe stippen zijn bomen met een bijzondere recreatieve of ecologische waarde en moeten gespaard blijven.

De bomen met een oranje stip of streep worden vanaf 6 augustus verwijderd. Er wordt zowel handmatig als met grote machines gewerkt. De stammen, tak- en tophout wordt naar de parkeerplaatsen bij de Lange Vaart en het Zeeltje gebracht. Het rondhout wordt daar gestapeld in afwachting van transsport naar de zaagfabrieken. Het tak- en tophout wordt op de parkeerplaatsen gechipt en afgevoerd. Wanneer het hout uitgereden is, worden de plantvakken geschikt gemaakt voor herplant. Tijdens de kap, het uitrijden en het herstelwerk worden voor de veiligheid delen van de Bleiswijkse Zoom afgesloten voor recreatie. Na afloop van deze werkzaamheden worden de wegen en paden weer zo snel mogelijk herstelt. In de gedeelten van de Bleiswijkse Zoom Noord waar veel aangetaste essen bij elkaar stonden, plant Staatsbosbeheer in 2019-2020 nieuw plantsoen. Bestaande uit diverse boom- en struiksoorten. "We werken op deze manier toe naar gemengde bossen met een betere structuur die beter bestand zijn tegen ziektes. Daarnaast worden op verschillende plaatsen laan- en solitaire bomen geplant." Het duurt een aantal jaar tot het er weer uitziet als een bos. In de tussentijd komen veel planten en struiken op.

Meer berichten