Stephen Brug, tijdens zijn training voor de looptochten.
Stephen Brug, tijdens zijn training voor de looptochten. (Foto: Amel Bali)

Dodentocht door Lansingerland

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Voor wie dit leest klinkt het vast gek in de oren. Stephen Brug uit Bergschenhoek heeft de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en liep onlangs de Strand6daagse van Hoek van Holland naar Den Helder. Nog geen twee weken na deze intensieve tochten, gaat hij de Nederlandse variant van de Belgische Dodentocht (100 km in 24 uur) in Lansingerland lopen. Brug houdt niét van lopen, maar is een man van zijn woord. Hij komt een belofte na, die hij aan zichzelf en aan zijn inmiddels overleden goede vriend Rob Kwaaitaal deed.

BERGSCHENHOEK – De Dodentocht is een groot evenement in België waarin er 100 km binnen 24 uur wordt gelopen. Het evenement is erg populair. Er mogen maximaal 13.000 mensen meedoen. "Ik was te laat met inschrijven. Omdat ik een deal met mezelf en met Rob had om mee te doen met de Dodentocht, besloot ik om deze zelf te gaan lopen in Lansingerland. Als ik iets in mijn hoofd heb, moet het gewoon gebeuren. Hoe dan ook ga ik de tocht op 10 augustus lopen. Brug heeft met behulp van Googlemaps een route van 14,3 km uitgestippeld. De route loopt vanuit het dorp in Bergschenhoek, naar Berkel en Rodenrijs en via Bleiswijk weer terug naar Bergschenhoek. "De route ga ik 7 keer in 24 uur lopen, zodat ik aan de 100 km kom. Ik zou het leuk vinden als mensen een of meer rondes van 14,3 km mee zouden lopen. Iedereen is welkom om mee te doen en kan in principe gewoon inhaken. Ik heb geen idee hoeveel mensen zich zullen aansluiten, maar ik heb voor de zekerheid de gemeente Lansingerland en de winkeliersverenigingen ingelicht. Meer informatie wordt later bekend gemaakt. Vooralsnog wilt Brug niet gezien worden als een organisator van de tocht. "Ik wil alleen mensen mobiliseren om te gaan lopen. Als ik een tocht ga organiseren, wil ik er betaald voor krijgen."

Brug en Kwaaitaal besloten in 2012 om samen zes keer de Vierdaagse te lopen en als afsluiting de Dodentocht in België. Het liep voor de vrienden helaas anders dan gepland. Kwaaitaal overleed in 2017 aan de gevolgen van een hersentumor. Als eerbetoon aan Kwaaitaal, liep Brug de laatste Vierdaagse van Nijmegen met een foto van hen samen en de tekst 'you'll never walk alone'. 20 Juli finishte Brug bij de vierdaagse. Na een korte rustperiode startte hij maandagochtend 23 juli aan de Strand6daagse van Hoek van Holland naar Den Helder. "Ik vind heel veel dingen leuk, maar ik hou niet van wandelen." Brug is ZZP'er. Hij heeft een eigen reisbureau, waar hij verzorgde reizen naar Suriname organiseert. "Ik kan het me niet permitteren om uren te lopen. In feite loop ik deze uren inkomsten mis, omdat ik dan niet kan werken." Ondanks dit is Brug een doorzetter en traint hij veel en hard. "Dit is het laatste jaar trainen, dan heb ik mijn belofte ingelost en kan ik eindelijk weer mijn werk oppakken."

Meer berichten