Luna Wooning oefent in haar tuin
Luna Wooning oefent in haar tuin (Foto: Amel Bali)

Luna Wooning gaat naar Excelsior

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Luna Wooning (15) is een waar sporttalent uit Bergschenhoek. Zo had ze op haar vijfde al haar A- en B-zwemdiploma, bleek ze een ster in wedstrijdzwemmen te zijn bij de Watervogels en werd ze op haar 11e gevraagd om deel te nemen aan de selectiegroep om te tennissen. Toch koos ze voor voetbal, omdat ze graag in een teamverband speelt. Luna is geselecteerd om het volgend seizoen deel uit te maken van het Excelsior MO17 team.

BERGSCHENHOEK – Het aankomend jaar is een belangrijk jaar voor Luna. Ze maakt haar entree bij Excelsior, maar zit ook in het examenjaar van de mavo. "Het wordt een druk jaar", zegt moeder Melania Wooning. "Wij hadden onze bedenkingen, omdat ze in het examenjaar zit, maar voor haar is het wel een kans om hogerop te komen. Daar werkt ze al jarenlang voor." Luna maakt zich geen zorgen. "We trainen op de maandag en de donderdag. Na school ga ik meteen mijn huiswerk maken." In haar drukke agenda maakt Luna wel regelmatig tijd voor ontspanning en plezier. "Ik heb een eigen bootje en ga graag varen met vrienden en muziek luisteren op de boot." Om fit te blijven doorloopt Luna in de zomervakantie een mapje met trainingen. Maar als voetballiefhebster is dat voor haar geen last. "Het liefst voetbalt ze de hele dag door", zegt Wooning. Luna kijkt uit naar het nieuwe seizoen: "Ik denk dat het een leuk team wordt."

"Luna is een sterke stoere meid, een echte doorzetter. Ze speelde altijd met de jongens en zo kwam het voetbal op haar pad. De jongens onderschatten haar soms omdat ze een meisje is, maar ze dolt ze gewoon", zegt Wooning lachend. "Ik was acht jaar toen ik bij BVCB bij de jongens begon, want een meidenteam was er toen nog niet", vertelt Luna. "Ik heb daar twee en een half jaar gespeeld, toen werd ik voor het meidenvoetbal gevraagd." Zelf vond ze het voetballen bij de jongens wel leuker, omdat het er grover en sneller aan toe gaat. "De laatste jaren gaan steeds meer meiden voetballen en wordt het ook leuker."

Na vier seizoenen bij BVCB maakte Luna de overstap naar CVV. Hier zat voor Luna een grotere uitdaging in op het gebied van de meidenvoetbal, waar ze twee seizoenen heeft gespeeld. "We speelden hier in de hoofdklasse", vertelt Luna. Tijdens de finale van de KNVB Beker viel ze als aanvoerster op door haar speltechniek. Ze werd uitgenodigd om mee te doen met de selectietraining van Excelsior MO17 semi landelijke divisie west. Dezelfde avond kreeg ze al bericht dat ze werd geselecteerd voor het nieuwe meidenteam. "Het liefst zou ik steeds hogerop komen en in het buitenland bij een eerste team van een profclub spelen, zoals bijvoorbeeld het vrouwenteam van FC Barcelona." "Lieke Martens speelt daar en dat is echt haar idool", zegt Wooning.

Meer berichten