Science Centre Delft wil uitvinders in de dop zoals Julian, en andere kinderen inspireren om techniek te gaan studeren.
Science Centre Delft wil uitvinders in de dop zoals Julian, en andere kinderen inspireren om techniek te gaan studeren. (Foto: Robbert Roos)

Unieke wereld vol met onderzoeken

Robbert Roos

Science Centre Delft

Het is zomervakantie! Dan is er natuurlijk volop vrije tijd om leuke dingen te doen. En die zijn er genoeg te vinden in onze regio. Samen met mijn zoon Julian ga ik op onderzoek uit om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Vandaag bezoeken we het Science Centre in Delft. Een unieke wereld vol met onderzoeken.

Delft - De mensen die Julian een beetje kennen weten het al; hij wil graag uitvinder worden en droomt dan ook van een opleiding aan de Technische Universiteit. Het bezoek van vandaag is voor hem een kijkje in zijn toekomstige werkomgeving. Onze gastheer is Dirk Jansen, student aan de TU. Hij neemt ons op enthousiaste wijze mee in de wondere wereld van techniek. Het Science Centre staat en hangt namelijk vol met allerlei items die door de 'dreamteams' van de TU zijn ontwikkeld. Dat lijkt Julian ook wel wat.

"Het museum is gericht op het enthousiasmeren van de jeugd om techniek te gaan studeren", legt Dirk uit. "Door praktijkopstellingen te laten zien waarmee de kinderen zelf aan de slag kunnen, zien ze dat techniek veel meer is dan alleen een studie uit de boeken." Praktijk, daar houdt Julian wel van. Hij kijkt dan ook zijn ogen uit bij een treintje dat voortbeweegt over magneten dankzij de toevoeging van vloeibare stikstof. "Dat is echt super koud", weet hij uit zijn hoofd. In de ballen-vang-machine vallen ballen in een vooraf geprogrammeerde volgorde naar beneden. Als je goed oplet kun je hierin een patroon ontdekken.

Maar Dirk maakt het Julian niet gemakkelijk natuurlijk. Al snel klinkt een "Ho maar, ho maar" als de ballen hem letterlijk rond de oren vliegen. Julian kan zijn geluk niet op; vliegen in een simulator, ruiken, zien en voelen in het Sense-Lab, en de nieuwste generatie games proberen die je alleen met meerdere personen tegelijk kunt spelen. En ondertussen passeren we beroemde TU-projecten zoals een race-rolstoel, vliegende roeiboot en natuurlijk de LUNA-auto waarmee we op wereldniveau presteren. Dirks missie is vandaag geslaagd als Julian besluit; "Dit is echt wat ik wil gaan doen later." En dat zie ik zomaar gebeuren.

Meer berichten