Zeg nou zelf: het valt toch op als er dagenlang 's avonds maar één lampje in de woonkamer brandt.
Zeg nou zelf: het valt toch op als er dagenlang 's avonds maar één lampje in de woonkamer brandt. (Foto: )

'Blijf van de zomer maar liever thuis'

Van de redactie

Het inbraakrisico verkleinen

Met de huidige zomerse dagen slaat bij velen de twijfel toe. Gaan we wel weg van huis of wordt het dit jaar 'Balkonia' of 'Auszuhause'? Niet alleen het prachtige weer blaast die overwegingen nieuw leven in, ook de vrees voor inbraken speelt wellicht een rol. Vooral bij degenen die al eens een inbraak(poging) meemaakten.

Regio - Volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), hakt het er flink in als je terugkomt van vakantie en ziet dat je hele huis overhoop is gehaald: "Jaarlijks overkomt dit ongeveer 15.000 vakantiegangers. De gelegenheidsinbreker opereert vaak in zijn eigen wijk. Hij loopt daar rond en ziet al snel of iemand niet thuis is. Staal: "Ik loop zelf ook regelmatig een rondje door de wijk en zie meteen of mensen thuis zijn of niet.


Zeg nou zelf: het valt toch op als er dagenlang 's avonds maar één lampje in de woonkamer brandt. Of de lamellen of gordijnen ook overdag dicht zijn. Wanneer je (als inbreker) naar de voordeur loopt en vervolgens stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen, dan is het toch vrij duidelijk dat er niemand thuis is?" Staal vervolgt: "Soms schakelt men buren of vrienden in om op het huis te passen. Zij halen dan de post van de deurmat en sorteren die keurig in het zicht op de eettafel. Een duidelijk signaal dat de bewoners weg zijn." Zes van de tien voordeursloten en zeven van de tien achterdeursloten (zeer) slecht.

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft negen slimme tips:

- Plaats nieuw beslag met anti-cilindertrek­beveiliging op je voor- en achterdeur.

- Vraag iemand om de post, reclamedrukwerk en kranten regelmatig weg te halen. Laat ze niet in stapeltjes op tafel leggen, maar vraag de vriend of buur om ze uit het zicht op te bergen.

- Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds aan zijn en stel ze in op verschil­lende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer al uit zijn.

- Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en 's avonds wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan overziet hij niet de complete ruimte.

- Berg juwelen en andere kostbaarheden op. "Ons onderzoek geeft aan dat ongeveer een op de drie dat doet", volgens Staal. "Liefst natuurlijk in een gecertificeerde kluis."

- Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of plaats ze in de schuur of berging. Inbrekers gebruiken ze als 'opstapje'.

- Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op.

- Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden.

- Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent.

www.stichtingnipw.nl

Meer berichten