Bewoner Ed houd zijn labrador Gina aan de lijn bij sporthal de Ackers. Foto: Kees van Rongen
Bewoner Ed houd zijn labrador Gina aan de lijn bij sporthal de Ackers. Foto: Kees van Rongen (Foto: )

Nog geen hond met gebakken spons

Kees van Rongen

Hondenbezitters zijn ongerust, nadat buurttoezicht en de gemeente Lansingerland eerder deze maand meldden, dat op twee plekken nabij sporthal de Ackers in Bergschenhoek gebakken spons zou zijn gevonden. "Honden kunnen hieraan dood gaan," zeggen dierenartsen.

Bergschenhoek - Een bewoonster aan de Planciusdreef, op kleine afstand van sporthal De Ackers, is niet zo bang dat haar kooikerhond Sjors iets van de grond eet. "Hij vreet nooit iets zo maar op. Doch voor de labrador van de buren is het wel gevaarlijk. Labradors eten alles. Ik heb echter nooit ergens gebakken spons zien liggen, hoor. En echt dichtbij bij de sporthal kom ik niet met de hond."

Bewoner Ed houdt zijn labrador Gina voor alle zekerheid aan de lijn, als hij nabij de sporthal zijn hond uitlaat. "Ja, je hoort wel vaker dat er gebakken spons wordt gevonden. Krankzinnig, wie doet nou zoiets. Je moet er toch niet aan denken, dat Gina dat naar binnen krijgt."

Op sociale media gaan de mensen los met waarschuwingen als: 'kijk goed uit' en 'spons niet weggooien, maar de spons meenemen' en 'aangifte doen bij de politie' tot 'laat die zieke geest zelf de gebakken spons opeten'. Maar ook: 'Dat is weer zo'n broodje aap verhaal'.

Overigens zijn bij de verschillende dierenklinieken, Oostland en Berkel en Rodenrijs, na twee weken nog geen honden binnengebracht, die gebakken spons hebben gegeten.

Maar het is duidelijk, dat als honden gebakken spons eten, dat levensgevaarlijk is. Dierenkliniek Berkel en Rodenrijs verwijst ons naar het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam. Daar wordt het verhaal over gebakken spons vaker op sociale media gezien. "Bij nader onderzoek betreft het dan zwerfafval, maar niet gebakken spons. Bij ons zien we wekelijks honden die rare dingen hebben opgegeten. Gebakken spons hebben wij daarbij nooit gezien," aldus het Medisch Centrum voor Dieren. "Wat ons betreft, heeft u meer reden om bang te zijn voor zaken als speelgoed, botten, vishaken, medicijnen en inhoud van prullenbakken. Wij zien dieren met een darmafsluiting door een ander voorwerp dan spons. Wat veel voorkomt: speelgoed als piepbeestjes, gebruikte tampon, teveel bot gegeten, inhoud van speelgoed, kussenvulling, gras en flosdraad," zo laat het Medisch Centrum weten. "Maar natuurlijk, gebakken spons zou smakelijk zijn voor honden. Als ze de spons eten, zou deze in de darm uitzetten en deze afsluiten. Bij een afsluiting van een darm zal een hond gaan overgeven. Als de afsluiting in het begin van de darm zit, zal uw hond snel zieker worden, binnen een dag. Zit de verstopping aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm, dan gaat de verslechtering minder snel. Een voorwerp die de darm afsluit moet chirurgisch worden verwijderd."

Meer berichten