Lindy's werk bij de stichting is afwisselend: planning maken, katten verzorgen of katten vangen. "Als je de moederpoes eerst vangt, dan krijgen de kittens eerder trek en vang je die ook sneller."
Lindy's werk bij de stichting is afwisselend: planning maken, katten verzorgen of katten vangen. "Als je de moederpoes eerst vangt, dan krijgen de kittens eerder trek en vang je die ook sneller." (Foto: )

"Elke kat heeft een eigen karakter"

Marit Nikerk

Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Wekelijks staat er in de 3B-Krant een katvertentie van Stichting Zwerfkatten Rijnmond, een advertentie waarin een kat een nieuw baasje zoekt. Al 15 jaar biedt de stichting opvang aan verwilderde katten en ongeveer 425 kittens per jaar. "Het is hier nooit rustig," vertelt regiocoördinator Lindy. "Vooral niet in de zomer."

Rotterdam - Stichting Zwerfkatten Rijnmond zet zich in voor zwerfkatten in de regio Rotterdam, zo ook in Lansingerland. Sinds 2003 is de stichting een feit, vertelt oprichtster Ineke Jochims. Dat het inmiddels uitgegroeid is tot zo'n grote organisatie, had ze van tevoren niet kunnen denken. Inmiddels heeft de stichting al meer dan 20.000 katten opgevangen. Ruim 80 medewerkers en vrijwilligers dragen bij aan dit succes, bijvoorbeeld als gastgezin of als schoonmaker, verzorger of kattenvanger. En dat is hard nodig. Tientallen volwassen poezen en vele kittens zijn - mauwend, slapend of spelend - te vinden in de opvang. "Dat aantal wisselt", vertelt Ineke. "Vandaag hebben we een lieve poes binnen gekregen uit Blijdorp."
Regiocoördinator Lindy Poots werkt inmiddels meer dan zeven jaar bij de organisatie. "Het is heel afwisselend werk," zegt ze, "want er komt zoveel bij kijken." Het hoofddoel van de stichting is om de zwerfkattenpopulatie op peil te houden. Een ongesteriliseerde poes krijgt zo'n twee à drie nestjes per jaar en die kittens zijn na zes maanden al vruchtbaar. "We vangen verwilderde zwerfkatten met vangkooien", vertelt Lindy. "Dan komen ze hier en gaan ze naar de dierenarts. Daar worden ze uitgelezen op een chip en helemaal nagekeken." De zwerfkatten worden ontwormd, ontvlooit, ingeënt en gesteriliseerd. "Als ze bijgekomen zijn brengen we ze terug naar de vertrouwde omgeving."
Niet iedere zwerfkat kan terug. Voor sommige verwilderde zwerfkatten wordt een buitenplek gezocht, bijvoorbeeld in een kas, manege of grote tuin. Zelf verzorgt Lindy zo'n buitenkat op een manege. "Brownie is in vijf gastgezinnen geweest en was niet tam te krijgen. Elke avond op de manage geef ik haar eten en aandacht."
Binnengekomen katten die tam blijken te zijn krijgen een oproep op Amivedi, de stichting die vermiste katten probeert te herenigen met hun baasje. Voor katten wiens baasje niet gevonden wordt, wordt er een nieuw thuis gezocht. Ook jonge zwerfkatjes hebben nog volop kans op een toekomst als huiskat. Ze worden eerst gesocialiseerd bij een gastgezin en na een medische check kunnen ze geadopteerd worden. "Mensen kunnen via de website een aanvraag indienen," legt Lindy uit.
De vrijwilligers kijken goed of er een match kan worden gevonden. "Als het een schuwe kat is, plaatsen we hem niet bij een gezin met kleine kinderen. Over het algemeen gaat het goed, we krijgen heel weinig katten terug." Als dierenliefhebster zit Lindy helemaal op haar plek bij de stichting. "We hebben een team met leuke vrijwilligers. De katten zijn hartstikke fijn en ze hebben allemaal een eigen karakter. Elke kat is uniek." Dat blijkt ook uit de katvertenties die wekelijks in de 3B-Krant geplaatst worden. "Onze vrijwilligster Carla bedenkt originele namen en schrijft de leuke stukjes over de katten. Er komen vaak mensen op af die komen kijken naar een kat." Zoals bijvoorbeeld naar Simba, Lemon, Ronaldo, Luna en Moon. "Iedere naam heeft een betekenis!"

Gulle gift

Wie de stichting een warm hart toedraagt, maar geen plek heeft voor een kat kan de stichting helpen met een financiële gift. Lindy: "We zoeken altijd donateurs, zodat we dit werk kunnen blijven doen." Voor meer informatie, zie www.stichtingzwerfkattenrijnmond.nl

Toekomstige baasjes kunnen via www.stichtingzwerfkattenrijnmond.nl een aanvraag indienen om een kitten, kat of buitenkat te adopteren. Volgens Lindy zijn volwassen katten lastiger te plaatsen dan kittens, "maar een volwassen kat is ook leuk! Je ziet gelijk het karakter."

Meer berichten