Belangstellenden konden door de microscopen de wondere wereld van microscopische diertjes in De Groenzoom zien.
Belangstellenden konden door de microscopen de wondere wereld van microscopische diertjes in De Groenzoom zien. (Foto: )

'Monsters' ontdekt op Van Leeuwenhoekdag

De allereerste Antoni van Leeuwenhoekdag op 7 september werd goed bezocht. Liefhebbers kwamen samen in natuurgebied de Groenzoom in Berkel en Rodenrijs. Ook 'Antoni' zelf verscheen ten tonele.

Berkel en Rodenrijs - De verzameling kleine meertjes die nu in de Groenzoom ligt, was ooit het grote Oostmeer. De 17e-eeuwse Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek deed er z'n eerste ontdekkingen in dit gebied met zijn zelfgemaakt microscoop. Een historische doorbraak met Van Leeuwenhoek als grondlegger van de microscopie.

Hedendaagse bezoekers konden hier op de Antoni van Leeuwenhoekdag op 7 september samen met leden van het Nederlands Genootschap voor Microscopie met plankton-netjes microscopisch kleine diertjes vangen. Die konden aan lange tafels onder microscopen worden bekeken. "Wow, wat is dit? Kijk het beweegt!'' was er te horen onder de aanwezigen. Zoals Van Leeuwenhoek ooit zelf verrast werd door wat hij zag, gold dat ook zeker voor de Lansingerlanders en andere belangstellenden. De onbekende kleine, zwemmende 'monsters' die te zien waren door de microscoop leverde enthousiaste, verraste reacties op: "Ik woon hier al jaren. Nooit geweten dat dit hier allemaal zwemt.''

Meer berichten