Iedereen kan een handje helpen op Clean It Up day.
Iedereen kan een handje helpen op Clean It Up day. (Foto: )

Handen ineen tegen zwerfafval

Amel Bali

Keep it Clean Day acties

Elke 3e vrijdag van september is het Keep It Clean Day, een dag waarop veel mensen de handen ineen slaan tegen zwerfafval. Dit jaar valt Keep It Clean Day op 21 september. Ook in Lansingerland zijn er acties aangemeld. De gemeente is met een tent in alle drie de kernen te vinden.

LANSINGERLAND – Keep It Clean Day is ontstaan naar aanleiding van de internationale WorldCleanUp. Dit is een wereldwijd evenement waarbij 96 landen in de periode van 24 maart t/m 25 september hun land opruimen in één dag. De allereerste opruim dag, die op deze manier werd georganiseerd, vond plaats op 3 mei 2008 in Estland onder de naam 'Teeme Ara', wat Let's do it! betekent. In Nederland is Annette Dölle de initiatiefneemster van Keep It Clean Day. Zij heeft de naam bedacht en een datum geprikt voor de opruimactie. "Ik wil graag dat het een dag wordt zoals Koningsdag. Dat mensen weten dat de schoonmaak elke derde vrijdag van september is. Het is heel bijzonder om mee te maken dat dit steeds groter wordt", zegt ze. Keep It Clean Day is een 'grass root initiatief'. Dit betekent dat het volledig wordt georganiseerd door burgers. Er is geen officiële organisatie en het is op vrijwillige basis. Bedrijven en instantie kunnen hun diensten en producten doneren aan Keep It Clean day.

In Lansingerland zijn er verschillende acties aangemeld. Zo heeft een groep trimmers zich aangemeld om puin op te ruimen: een sportieve en nuttige bezigheid. Ook heeft spontaan een groep van vijf vrijwilligers aangegeven, die dag mee te doen met zwerfvuil prikken. Melanchton Businesschool doet vaker meer aan opruimacties en zal ook dit keer met een groep leerlingen op zoek gaan naar zwerfafval in de wijk. In Berkel en Rodenrijs doet dagbestedingscentrum Poortwerk mee. Een groep cliënten gaat samen met een begeleider zwerfvuil prikken in het centrum. "Wij prikken al een hele tijd elke vrijdagochtend zwerfvuil in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Dit jaar doen we voor het eerst mee met Keep It Clean Day", zegt Robin Wijtenburg van Poortwerk.

Ook de gemeente Lansingerland staat deze vrijdag in alle drie de kernen met een gemeentetent tussen 10:00 en 14:30 uur. Zonder aanmelding is iedereen welkom om vrijdag mee te helpen. Deelnemers kunnen bij deze tenten afvalgrijpers en zakken afhalen. Later kunnen de volle zakken hier ook weer worden afgeleverd. De gemeente zorgt voor iets lekkers.

Volle zakken afval zorgen voor een leuke attentie vanuit de gemeente. De tenten staan in Bergschenhoek op de Kruin, in Berkel en Rodenrijs aan de torenkant van de ouder kerk op de Kerksingel en in Bleiswijk op het Kranenburgplein. Schroom niet en steek de handen uit de mouwen aanstaande vrijdag. Een nette wijk begint immers bij onszelf!

Meer berichten