Anne Reitsma met haar boek JocheM.
Anne Reitsma met haar boek JocheM. (Foto: Amel Bali)

Anne Reitsma fotografeert met gevoel

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Anne Reitsma woonde als dochter van een diplomaat tot haar negende jaar in het buitenland. Ze heeft in Nigeria en Libië, Luxemburg en Suriname gewoond. Haar ervaringen in het buitenland zorgen ervoor dat ze een eigen kijk op de wereld heeft. "Het heeft ervoor gezorgd dat ik niet oordeel. Je kunt me overal zetten en het is oké." Onlangs bracht ze een fotodocumentaire van cabaretier Jochem Meijer uit."Mensen fascineren mij. Ik wil laten zien hoe mooi mensen zijn en daar is fotografie bij uitstek een goed middel voor."

BERKEL EN RODENRIJS – Haar passie voor fotografie begon op haar 10e jaar en sinds tien jaar is ze professionele fotografe. "Het is heel snel gegroeid. Ik heb in het begin veel verschillende dingen gedaan. Van bruiloften en begrafenissen tot evenementen. Dit heb ik gedaan om ervaring op te doen." Momenteel is Reitsma vooral bezig met portretten en fotograferen in de culturele wereld. Ze is daarnaast ook stadsfotograaf in Delft, huisfotograaf van het nationaal militair museum en hoofdfotograaf van de Rotterdamse Wereldhavendagen.

Heel intiem

Vijf jaar geleden begon ze met een fotodocumentaire te maken over het leven van Jochem Myjer. "Ik ben niet begonnen met het idee om een boek te maken, maar puur uit interesse in het leven van iemand die op hoog niveau presteert." Reitsma koos voor Jochem Myjer, die ze al vijftien jaar kent. "Hij is een publiek persoon, maar ik wilde ook de andere kant, die het publiek niet van hem kent, laten zien. Ik ben begonnen met een dag meelopen en hem te fotograferen. Dit beviel zo goed van beide kanten. Ik zag dat er veel te fotograferen viel. Hij kon ook zijn ding doen, zonder dat ik in de weg liep. Ook al ken je een persoon of heb je een band met diegene, je moet wel aanvoelen of het kan. Fotograferen van zo dichtbij is heel intiem, je moet het beiden kunnen. Ik moet hem de ruimte bieden om zichzelf te laten zien. We moeten ook beiden het vertrouwen hebben dat we het beste met elkaar voor hebben." Voor Reitsma speelt respect een belangrijke rol. "Ik ga altijd met heel veel respect om met mijn onderwerpen, dat vind ik de basis van mijn werk. Ik ga vol voor mijn werk en mensen die ik fotografeer, voelen dat."

Kroon op het werk

In vijf jaar tijd heeft Reitsma vele foto's van het leven van Jochem Myjer gemaakt. Zowel in werksfeer als op privégebied. "Je kiest de uiteindelijke foto's die passen bij het verhaal wat je wil vertellen, op basis van intuïtie en gevoel. Doordat ze hem vijf jaar heeft gevolgd werd ze onderdeel van de crew en werd ze ook niet meer opgemerkt. "Je gaat op in je onderwerp." Jochem Myjer heeft zich in de afgelopen vijf jaar niet bemoeid met het boek. Voor hem was het resultaat een verrassing. "Hij vond het confronterend en ontroerend," zegt Anne Reitsma. "Hij ziet zichzelf er wel in terug, zowel in gelukkige als in emotioneel moeilijke momenten. Hij ziet het als een mooi boek wat zijn verhaal vertelt en veel herinneringen oproept. Het boek is een kroon op mijn werk."

Meer berichten