Acteur Kees van Loenen kruipt in de huid van een oude eenzame man. Foto Valerie Kuypers
Acteur Kees van Loenen kruipt in de huid van een oude eenzame man. Foto Valerie Kuypers (Foto: VALERIE KUYPERS)

Activiteiten Week tegen Eenzaamheid

Kees van Rongen

Samen eten en theatervoorstelling

Wethouder Ankie van Tatenhove presenteerde precies een jaar geleden het manifest Samen aan Zet tegen eenzaamheid. Inmiddels heeft de gezamenlijke aanpak het nodige bereikt. "We zetten alles in om eenzamen de hand te reiken."

Bergschenhoek - "De invloed van eenzaamheid is groot," weet wethouder Van Tatenhove. "Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet."

In de Week tegen Eenzaamheid van 27 september tot en met 6 oktober wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en er worden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen. De raad heeft hiervoor 65.000 euro extra beschikbaar gesteld.

Via www.welzijnlansingerland.nl/activiteiten kan iedereen zijn favoriete activiteit vinden van schilderen en bridgen, tot dansen, biljarten en bingo. Maar in de Week tegen Eenzaamheid is er meer. Allerlei activiteiten zijn kosteloos te bezoeken.

Voor morgen, donderdag 27 september, kunt u aanschuiven aan de langste eettafel in Ontmoet, Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek. De lunch begint om 12.00 uur. Aanmelden: td@swsl.nl

In De Stander, Wilhelminastraat 1d in Bergschenhoek wordt maandag 1 oktober om 16.00 uur een workshop gehouden. Het biedt een andere kijk op eenzaamheid. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: e.broekhuis@kwadraad.nl

Bij de Albert Heijn in Berkel Centrum is iedereen welkom aan de lunchtafel op dinsdag 2 oktober vanaf 12.00 uur. Aanmelden via: komerbij@lansingerland.nl

In het gemeentehuis aan de Tobias Asserlaan is er dinsdag 2 oktober om 18.00 uur een Italiaanse aanschuifmaaltijd met pizza, pasta en salades en drankjes. Na de maaltijd geeft acteur Kees van Loenen een solovoorstelling over eenzaamheid onder ouderen, redden en zelfredzaamheid. Hij kruipt in de huid van een oude man. Het nagesprek biedt gelegenheid ervaringen, emoties en zienswijzen te delen. Aanmelden via: komerbij@lansingerland.nl

Bij Bakker Ammerlaan kunt u in De Vlashoeck Bergschenhoek en Plaats in Bleiswijk van 1 tot en met 4 oktober om 10.00 uur terecht voor een kop koffie.

De werkgroep Samen aan Zet beperkt zich niet tot deze ene week in het jaar. Marleen Tielen: "We werken aan diverse initiatieven. Het besluit tot behoud van woonzorglocatie Huize Sint Petrus is een succes: zelfstandig, niet eenzaam en met een veilig gevoel wonen. In De Kievit is een proef 'Samen Eten' begonnen. GGZ Delfland, Kwadraad en bibliotheek organiseren zes keer een eettafel voor buurtbewoners. Als de proef slaagt, komt ook in de andere kernen zo'n eettafel. We geven trainingen omgaan met eenzaamheid en er komt een laagdrempelig informatiepunt voor vragen over eenzaamheid."

Meer berichten