Foto: Amel Bali

Groene week dankzij Chelsea en Pip

Amel Bali

Burgers in het zonnetje

Een filmpje voor een Engelse overhoring groeide uit tot een project om het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek milieubewuster te maken. Twee brugklassers Chelsea van Schaik (13) en Pip Sloover (13), inmiddels tweedeklassers, namen het initiatief om ideeën voor een beter milieu uit te werken. Dit resulteerde in de 'groene week', welke afgelopen week op de school plaatsvond. De groene week staat geheel in het teken van milieubewustheid. De leerlingen krijgen in de mentorles meer te horen over het milieu en hoe ze er een steentje aan bij kunnen dragen. Dit allemaal dankzij Chelsea en Pip!

BERGSCHENHOEK – Voor een Engelse overhoring kregen ze een filmpje te zien over 'the plastic soup', het filmpje greep de meiden aan. "Het was best wel heftig dat het milieu er zo aan toe is en dat er ook dieren hierdoor dood kunnen gaan", zegt Chelsea. "We bedachten in de klas ideeën om het milieu rondom de school te verbeteren. Wij zijn uiteindelijk doorgegaan met het uitwerken van de ideeën. We hebben een presentatie gemaakt voor meneer Wind (de directeur) en mevrouw Pompen (brugklascoördinator)", zegt Pip. "De directeur en mevrouw Pompen vonden het bijzonder en erg leuk dat wij als brugklassers dit initiatief namen. We mochten doorgaan met het idee. We hebben een presentatie gemaakt voor alle klassen om het bewustzijn te vergroten." De meiden hebben hard gewerkt aan het project en er veel tijd in gestoken. "We hebben in onze zomervakantie een presentatie gegeven aan alle 94 docenten, dat was erg spannend", zegt Pip. De extra tijd die de meiden erin hebben gestoken kunnen ze als maatschappelijke stage gebruiken, die ze eigenlijk in het derde jaar moeten lopen. "Docenten nemen ons nu ook serieuzer en weten dat we hard werken. Je laat een positieve indruk achter en dat is ook positief", zegt Pip enthousiast.

De meiden bedachten een paar ideeën om in en rondom de school te introduceren. Het belangrijkste en ook moeilijkste is volgens de meiden om de leerlingen bewuster te maken van het milieu. Ze willen beginnen met het scheiden van afval in afvalbakken, waarbij plastic, papier en restafval apart wordt weggegooid. Daarnaast willen de meiden buiten prullenbakken met een klep, zodat het afval er niet uitwaait en de vogels er niet bij kunnen. Er komt een pleindienst om het schoolplein netjes te houden. "Op het schoolplein wordt nooit schoongemaakt en dat is heel slecht, omdat alles dan wegwaait", zegt Chelsea. "Deze ideeën gaan we dit jaar nog proberen waar te maken, zodat we volgend jaar weer met nieuwe ideeën komen", zegt Pip. De meiden pakken het project heel serieus aan. Ze willen er hun hele schoolcarrière op het Wolfert Lyceum mee door blijven gaan en het liefst het stokje overdragen aan andere leerlingen, wanneer zij hun diploma behalen. "Naast dat het goed voor het milieu is vinden we het ook erg leuk om te doen", zegt Pip. Om er aan toe te voegen: "Natuurlijk help je er ook de wereld mee om een klein beetje beter te worden."

Meer berichten