Marco en Carla Doorn zijn burgers in het zonnetje.
Marco en Carla Doorn zijn burgers in het zonnetje. (Foto: Amel Bali)

Wanneer twee wegen elkaar kruisen

Amel Bali

Burgers in het zonnetje

In het kader van veteranendag vertellen twee veteranen Marco en Carla Doorn hun bijzondere verhaal. Marco Doorn was militair en werd verpleegkundige bij defensie. Carla Doorn was verpleegkundige en werd militair. Ze leerden elkaar kennen in 2007. In het prille begin van hun relatie werden ze in 2008 beiden naar Afghanistan uitgezonden. "De ultieme test voor onze relatie", zegt Marco lachend. De test is duidelijk geslaagd, want het koppel is nu ruim elf jaar samen en hebben twee zoons van 7 en 8 jaar.

BERGSCHENHOEK – Op zijn 18e werd Marco opgeroepen voor de dienstplicht. "Hierdoor is mijn interesse voor het militaire vak ontstaan." Marco ging naar de luchtmobiele brigade en kwam toevallig bij de geneeskundige eenheid. "Ik groeide zo in het vak van gewonde verzorger tot leidinggevende en toen ben ik mij gaan specialiseren. Ik ben de opleiding verpleegkundige gaan volgen bij defensie waarbij ik daarna nog de specialistische opleiding kreeg, om de militaire kneepjes van het vak te leren", legt Marco uit." Carla was destijds al met de opleiding bezig en zo kwam het echtpaar bij elkaar in de klas. Carla deed de burgeropleiding verpleegkundige. "Ik wilde meer uitdaging en kwam zodoende bij defensie terecht", zegt Carla. "Dat was wel effe een andere slag. Je komt als meisje met gelakte nagels en je spijkerbroek binnen en je wordt even omgetoverd tot militair in een uniform. Je moet jezelf staande houden, want je bent dan een van de mannen. In mijn groep van een stuk of twaalf man, was ik de enige vrouw. Je wordt automatisch man", zegt Carla lachend.

Drie weken na elkaar werden de twee geliefden opgeroepen voor de uitzending naar Afghanistan. Ze kwamen in hetzelfde missiegebied, maar niet bij elkaar in de buurt. "Het was wel moeilijk om contact te houden", zegt Carla. "Wanneer je beiden militair bent, ken je ook de gevaren". "Dat is niet altijd een voordeel", zegt Marco. "Carla wist op een gegeven moment dat ik in een bepaald konvooi zat, die in een hinderlaag terecht kwam. We hebben vijf uur moeten vechten om eruit te komen, terwijl zij dat op de radio kon volgen." "Er werd op de radio gezegd dat er gewonden en mogelijk doden waren gevallen. De volgende dag moest ik gewoon werken en je moet dan gewoon naar bed. Je kon daar niks doen. Ik ging slapen en hoopte dat de dominee mij net wakker kwam maken, want hij was degene die het slechte nieuws bracht", zegt Carla. "Ik ben drie weken na Marco pas naar het missiegebied afgereisd en die drie weken thuis vond ik vervelender, dan de periode dat ik ook daar was. Ook al waren we niet bij elkaar. Ik had min of meer het gevoel dat ik in de buurt was."

Het echtpaar werkt inmiddels niet meer voor defensie. Marco werkt nog wel als verpleegkundige in een militair ziekenhuis in Utrecht. Carla is na haar contract het onderwijs ingegaan. "Het waren twee verschillende kruisingen van wegen, die ons bij elkaar hebben gebracht, zegt Marco. "Dat is wel uniek."

Meer berichten