Het is confronterend om te zien hoeveel plastic we wekelijks aan de kroonringen hangen. Foto Kees van Rongen
Het is confronterend om te zien hoeveel plastic we wekelijks aan de kroonringen hangen. Foto Kees van Rongen (Foto: )

Lansingerland gaat op plasticjacht

Kees van Rongen

Tegenlicht Meet Up in bieb Berkel

Met het scheiden van plastic van het overige afval zien we pas hoeveel plastic wordt gebruikt. Wekelijks hangen we zakken vol plastic aan de kroonringen. Het probleem van plastic moet worden aangepakt, vindt menigeen. Maar hoe?

In Tegenlicht Meet Up wordt donderdag 18 oktober in Lansingerland hierover gediscussieerd. Iedereen is welkom.

Berkel en Rodenrijs - Rosanne Goncalves organiseert allerlei activiteiten in Bibliotheek Oostland. Op de braderie van Berkel en Rodenrijs begin vorige maand vroeg zij aan de inwoners van Lansingerland welke onderwerpen zij in de bibliotheek behandeld willen zien.

Werk aan de winkel

"Daarbij scoorde duurzaamheid heel hoog," vertelt Rosanne. "Na de wekelijkse televisie-uitzending op zondagavond van Tegenlicht van de VPRO worden in vele steden Tegenlicht Meet Ups georganiseerd om te praten over het behandelde onderwerp. Zondag 14 oktober gaat de uitzending over Boyan Slat, die vorige maand met zijn reuze plasticvanger de Stille Oceaan is opgegaan om de 'plastic soep' op te ruimen. Wat Boyan doet is prachtig, maar dichter bij huis is ook werk aan de winkel. Immers er zou bij de oorsprong een oplossing moeten worden bedacht om plastic afval niet eens in zee te laten komen. De documentaire over Boyan was voor mij reden om ook in Lansingerland een Tegenlicht Meet Up te organiseren."

"Aan de hand van fragmenten van de uitzending van Tegenlicht: Boyan Slat op plasticjacht (van zondag 14 oktober, 21.05 uur NPO2) en stellingen gaan we met elkaar in discussie over plastic," vertelt Rosanne. "In het verlengde daarvan gaat het ook over duurzaamheid. Wat kunnen we in Lansingerland zelf doen om de enorme hoeveelheid plastic te verminderen, kan donderdagavond een van de stellingen zijn."

In de vestiging Berkel en Rodenrijs van Bibliotheek Oostland aan de Nieuwstraat 25 wordt donderdag 18 oktober om 20.00 uur de eerste Tegenlicht Meet Up in Lansingerland gehouden. Inloop is om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Bewust, betrokken en Beter

"Mensen van Lansingerland Samen Duurzaam zijn in ieder geval aanwezig," weet Rosanne. "Dit platform is opgericht door bewoners uit Lansingerland." De leden willen iedereen betrekken bij het verduurzamen van onze leefomgeving. "Onze 3B's (Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk) staan voor Bewust, Betrokken en Beter."

Naast de mensen van Samen Duurzaam is ook iemand aanwezig van de gemeentelijke afdeling dat zich bezighoudt met duurzaamheid.

Het wordt ongetwijfeld een levendige discussie, waaruit wellicht nieuwe ideeën en initiatieven naar voren zullen komen.

Meer berichten