Elise Grootscholten, Dustin v/d Meulen, Tom v. Dijk, Mei Ju Goemans, Mike Vrieswijk, Loraine Nelson, Paul Reusink, Suzanne Romeijn, Randall d. Waard
Elise Grootscholten, Dustin v/d Meulen, Tom v. Dijk, Mei Ju Goemans, Mike Vrieswijk, Loraine Nelson, Paul Reusink, Suzanne Romeijn, Randall d. Waard (Foto:iGEM team)

Suzanne's team gaat naar Boston

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Suzanne Romeijn (19) uit Bleiswijk is derdejaars studente Chemie aan de Hogeschool Rotterdam. Ze zit in het eerste team hogeschoolstudenten, die meedoen aan de iGEM (International Genetically Engineered Machine) competitie. Het Rotterdamse team heeft een gadget ontwikkeld, die selectieve koolstofmonoxide zal gaan herkennen. 20 Oktober is de deadline. Het team gaat dan in Boston de gadget presenteren. Maar zover is het nog niet, ze zijn hard bezig om de laatste puntjes op de i te zetten en naarstig op zoek naar sponsoren.

BLEISWIJK – De iGem competitie daagt studententeams over heel de wereld uit om binnen een half jaar een zelfbedachte gadget op te zetten op het grensvlak tussen biologie en techniek, de zogenaamde synthetische biologie. Dit jaar doen er 370 teams mee. Het team bestaat uit 10 leerlingen van de opleidingen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek en Informatica en drie begeleiders. "Het team werkt goed samen," vertelt Romeijn. "Omdat we uit verschillende opleidingen komen, vullen we elkaar ook aan." Binnen het team is Romeijn verantwoordelijk voor de PR. "Het project is niet alleen de ontwikkeling van de gadget, maar ook kennis naar buiten brengen over wat genetische biologie inhoudt."

Het Rotterdamse team is bezig met het maken van een selectieve koolstofmonoxide (CO) detector van bacteriën, welke bedoeld zal zijn voor de industrie. "Koolstofmonoxide detectoren, die momenteel in de industrie gebruikt worden kunnen moeilijk onderscheid maken tussen koolstofmonoxide en waterstof. Aangezien waterstofgas een bijproduct is dat in veel vormen van industrie voorkomt, kan er dus regelmatig een vals alarm gegeven worden. We willen dat onze gadget alleen afgaat bij koolstofmonoxide. Het is heel moeilijk om deze gadget te ontwikkelen. Er is in heel de gasdetectiewereld nog geen selectieve koolstofmonoxidedetector. Als het ons lukt, dan hebben we een bijzonder product", zegt Romeijn trots.

Het team moet de kosten voor de reis en toegang van het evenement zelf betalen. Hiervoor zijn ze op zoek naar sponsors. "Het loopt qua sponsoring niet helemaal zoals we hadden gehoopt, omdat mensen nog niet veel over genetische biologie weten. Gelukkig zijn er ook mensen die potentie zien en ons willen helpen. De Hogeschool Rotterdam en Buveco zijn momenteel de grootste sponsors. Onze berekening kwam uit op 40.000 euro. We gaan met 13 personen naar Amerika. We hebben dus 13 retourtickets nodig. Daarnaast betalen we per persoon per dag 700 euro toch voor toegang tot het evenement. Gelukkig zijn deze kostenposten al gedekt door de school." Het team zoekt nog wel sponsoren om zich goed te kunnen representeren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via igemteam.hr@gmail.nl.

Meer berichten