Wim de Rooij met een van de winnende bekers en de bronzen rookworst
Wim de Rooij met een van de winnende bekers en de bronzen rookworst (Foto: Amel Bali)

Berkelse Slagerij nationaal kampioen

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs is nationaal kampioen van de 44e vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2018 geworden. Zowel de grove als de fijne rookworst, werden door de jury bekroond met een gouden ster. Voor beide categorieën kreeg de slagerij twee bekers. Deze twee prijzen samen leverden mede eigenaar Wim de Rooij de bronzen rookworst op. De jury keurde de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Berkel en Rodenrijs – Het is niet de eerste keer dat slagerij Jan de Rooij in de prijzen valt. "Wij doen altijd wel mee met een wedstrijd. We vinden het heel erg leuk om ons te ontwikkelen en overal de beste in te zijn." De prijs is een bronzen rookworst, met daarin een echte gouden penning van de burgemeester van Arnhem. "Er is nog nooit iemand in Rotterdam en omstreken geweest, die deze prijs heeft gewonnen. Kun je nagaan hoe bijzonder dit is", zegt de Rooij trots.

Slagerij Jan de Rooij doet al meer dan 40 jaar mee met de Arnhem Rookworststad wedstrijd. De wedstrijd is de grootste rookworstwedstrijd voor Gelderse rookworst en innovatieve rookworstproducten. "Het is een hele moeilijke wedstrijd. Er zijn mensen die doen al 40 jaar mee en hebben nog nooit een prijs gewonnen. Alles moet kloppen, je mag niks aan het toeval overlaten. Je kan jezelf nog zo goed voorbereiden, maar er kan altijd wat van buitenaf gebeuren." Dit overkwam de Rooij ook. "Toen we bezig waren met de worsten, kwam ik erachter dat de kruiden nog niet binnen waren. Deze zouden pas 's middags binnenkomen, dan heb je een probleem. Ik ben toen speciaal voor de verse kruiden heen en weer gereden. Als kruiden te lang staan raken ze de etherische oliën kwijt. Vers van de pers is natuurlijk het mooiste wat er is. Het zijn de kleine dingen, die bij elkaar komen en ervoor zorgen dat je net de lekkerste worst hebt."

"Normaal gesproken komen de meeste winnaars uit Gelderland, omdat daar de beste rookworstmakers zijn, totdat een slagerij uit Berkel en Rodenrijs meedeed", zegt de Rooij lachend. De slagerij bestaat al meer dan 100 jaar. Jan de Rooij, de vader van Wim, nam de slagerij ruim 40 jaar geleden over. Inmiddels is hij al 20 jaar met pensioen. De slagerij is ook de oudste winkel, die nog in Berkel en Rodenrijs bestaat. Mensen die bijvoorbeeld in Berkel en Rodenrijs hebben gewoond en nu verhuisd zijn, komen nog steeds naar de slagerij. De prijs is voor van Rooij een bevestiging dat ze op de goede weg zitten. "We vinden het leuk om mee te doen en om onszelf telkens weer opnieuw te verbeteren. Soms vragen mensen mij: 'wat is het lekkerste stukje vlees?' Dan kan ik echt niet kiezen, het is alsof je moet kiezen tussen je kinderen. Bij ons is gewoon alles goed."

Meer berichten