In geval van vastpakken, zo hard mogelijk bijten!
In geval van vastpakken, zo hard mogelijk bijten! (Foto: Amel Bali)

Anti-kidnap seminars voor kinderen

Amel Bali

'Schreeuwen is vaak al genoeg'

Wat doe je als iemand je kind probeert te ontvoeren? Een nachtmerrie voor veel ouders. Het onderwerp leefde een tijdje terug erg in Lansingerland, nadat er op 18 september een poging tot ontvoering werd gedaan in Bergschenhoek. Twee meisjes hebben zich weten los te krijgen en alarm geslagen. Jeroen de Jong, manager en hoofdtrainer bij MartialFit Vechtsport en Fitness Club, besloot seminars voor kinderen te organiseren. Hier leren de kinderen via Urban Krav Maga, hoe te handelen in soortgelijke situaties.

LANSINGERLAND – "Ik was erg onder de indruk van de twee meisjes. Het was een heftige situatie, waarbij zij zich blijkbaar hebben losgevochten", zegt de Jong. "Dat een kind zich moet vrijvechten is al bijzonder en dat een ander meisje niet wegrent of bevriest, maar haar vriendin gaat helpen ook. Dat is wat kinderen aangeleerd moeten krijgen." De Jong kreeg het idee om kinderen via Urban Krav Maga, te leren wat ze in een situatie van een poging tot ontvoering kunnen doen. "Bij Urban Krav Maga worden toegepaste situaties geoefend. Er kwamen veel reacties, maar dat had ik gezien alle onrust ook wel verwacht. Ik wist dat de hoofdinstructeur van Urban Krav Maga, Stefan Holtkamp, hier hele goede methodes voor had."

De seminars zijn door drie leraren tegelijk gegeven. Er waren twee groepen kinderen: 20 kinderen tussen de 4 en 6 jaar en een groep van 7 tot 13 jaar met ongeveer 30 kinderen. De seminars van de sportschool beginnen niet bij het fysieke gedeelte van verdediging maar gaan terug naar het mentale begin. "We leren kinderen dat ze moeten luisteren naar hun onderbuikgevoel. Voelt het vreemd aan ga dan weg en vertel het tegen een volwassene. Gebeurt er toch iets dan ga je door naar stap twee. Mocht iemand naar je toekomen, hou afstand en als dat niet genoeg is, hebben we de kinderen geleerd dat ze héél hard moeten gaan wegrennen en schreeuwen. Dat vonden de kinderen ook erg leuk en spannend om te doen. Een paar dagen later had ik nog pijn in mijn oren. Schreeuwen schrikt natuurlijk af en trekt de aandacht. We leren kinderen ook om bij elkaar te blijven: niet iedereen alle kanten op zodat iemand alleen achterblijft. De vervolgstap was kinderen leren wat ze moeten doen wanneer ze toch worden vastgepakt. We hadden bijvoorbeeld een tok aan en een schopkussen voor waardoor kinderen echt konden oefenen met trappen in het kruis. Ze mochten ook bijten. Stefan had letterlijk bijtafdrukken van kinderen in zijn armen. Gelukkig heeft hij een hoge pijngrens. Alles mag op zo'n moment. Na afloop kregen de kinderen een certificaat van deelname. We weten ook dat kinderen, wanneer ze tegenover een kinderlokker staan, misschien niet alle handelingen perfect uitvoeren. Als ze al eerder wegrennen en al eerder luisteren naar hun onderbuik is dat al winst."

Ouders die hun kind willen inschrijven voor een small group training kunnen contact opnemen via: jeroen@martialfit.nl of via 0616500483.

Meer berichten