Muhammed Ali met zijn trotse  medevrijwilligers en deelnemers.
Muhammed Ali met zijn trotse medevrijwilligers en deelnemers. (Foto: )

Taalheld Muhammad Ali krijgt lintje

Door de redactie

Berkel en Rodenrijs is een taalheld rijker. De taalvrijwilligers en deelnemers van de taalontmoetingen wisten allang dat Muhammed Ali een taalheld was, maar onlangs werd dat toch ook officieel erkend. Muhammed kreeg namelijk een lintje en oorkonde voor zijn werk bij onder andere Taalhuis Oostland en Vluchtelingenwerk Lansingerland.

Berkel en Rodenrijs - Begin februari 2016 kwam Muhammad Ali naar het taalspreekuur in de vestiging Berkel en Rodenrijs van de Bibliotheek Oostland. Hij was sinds twee dagen in Berkel en zocht taalles voor hem en voor zijn broer. Tweeënhalf jaar later is hij in dezelfde bibliotheek door Annick Teeuwen, Projectleider Rayon Zuid-West van de Stichting Lezen & Schrijven officieel benoemd tot Taalheld!

Nadat hij zelf deelgenomen heeft aan een aantal taalontmoetingsgroepen die hem geholpen hebben om de Nederlandse taal eigen te maken, begeleidt hij nu zelf taalvragers bij het Taalhuis Oostland. Bij maar liefst twee taalontmoetingen en de KNM-ONA-les (Kennis van de Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt) is hij de vaste begeleider en wordt hij bijgestaan door diverse Nederlandstalige vrijwilligers in het taallokaal aan de Nieuwstraat 25.

Muhammed helpt wekelijks lotgenoten met Nederlandse gewoonten


Binnen acht maanden behaalde Muhammad zijn staatsexamen (B1-niveau) en gaf hij al gauw aan gebruik te willen maken van zijn in Syrië opgedane ervaring als leerkracht. Voor Muhammad zijn land ontvluchtte heeft hij bijvoorbeeld voor de kinderen die niet naar school konden, in verband met de oorlog, een speciaal lesprogramma ontwikkeld. En ook bij Vluchtelingenwerk Lansingerland zet hij zich wekelijks in om lotgenoten te helpen met het wegwijs maken in de Nederlandse regels en gewoonten.
Hij heeft sinds kort een baan in het volwassenen onderwijs, waar hij bij zijn sollicitatie heeft aangegeven graag te komen werken zolang hij maak actief kon blijven bij het Taalhuis! Kortom, een echte held - dat onderschrijven niet alleen Vluchtelingenwerk en de Bibliotheek, maar ook de aanwezige taalvrijwilligers en deelnemers van de taalontmoeting waar hij op maandagmiddag 8 oktober werd verrast met het lintje.

Meer berichten