Foto:

Is een burgermeetnet ook iets voor Lansingerland?

Redactie

Zelf meten is beter weten? Dat is de vraag tijdens de informatiemarkt over burgermeetnetten voor geluid en luchtkwaliteit op donderdag 22 november. Initiatiefnemers Ineke den Heijer (fractievoorzitter D66) en Michaël Wilde (Platform Lansingerland Samen Duurzaam) willen op deze manier onderzoek doen naar de haalbaarheid van een burgermeetnet in Lansingerland.

Lansingerland - Burgermeetnetten zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de overheid verricht metingen naar luchtkwaliteit en geluid, maar inwoners kunnen met elkaar een netwerk vormen en op straat- en wijkniveau aanvullende gegevens leveren. Aan de woningen wordt dan via een kastje aan de buitenmuur geluid- en luchtkwaliteit gemeten. Ondanks dan niet alle gegevens direct te koppelen zijn aan de landelijke metingen, is het wel duidelijk dat het meten op wijk- en buurtniveau een goede aanvulling kan zijn op het bestaande landelijke meetnet. Er zijn op dit moment pilots bij diverse andere gemeenten waar burgermeetnetten al in de praktijk worden gebracht.
Op initiatief van D66 Lansingerland en het platform Lansingerland Samen Duurzaam (LSD) is er op donderdagavond 22 november een informatiemarkt over burgermeetnetten voor geluid en luchtkwaliteit. Mede organisatoren zijn de politieke partijen ChristenUnie, WIJ Lansingerland, GroenLinks en de PvdA.
De uitnodigende partijen willen onderzoeken of een burgermeetnet ook in Lansingerland kans van slagen heeft. Op deze informatiemarkt horen we welke ervaringen er zijn bij andere burgermeetnetten. Wat zijn de kosten, wat levert het voor gegevens op en welke andere effecten heeft het zelf meten? Wilt u als inwoner beter geïnformeerd zijn en meer betrokken zijn bij uw eigen leefomgeving? Op deze avond zijn de DCMR, RIVM, Provincie Zuid-Holland, Burgermeetnet Hillegersberg, GGD en een paar bedrijven aanwezig om al deze vragen te helpen beantwoorden. Op de informatiemarkt kunt u al uw vragen stellen en kunt u ook zien hoe een meetkastje er uit ziet en welke data er opgeleverd wordt. Daarnaast zal de GGD aanwezig zijn om vragen over uw leefomgeving in relatie tot gezondheid te beantwoorden.

Bent u gemotiveerd om zelf metingen te doen of bent u gewoon geïnteresseerd in dit onderwerp? Wees van harte welkom.

De informatiemarkt is op het Melanchthon Bergschenhoek, de Zijde 3. Om 19.30 uur start de inloop. Toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht bij Michaël Wilde (Michael@eosta.com) en Ineke den Heijer (i.den.heijer@d66lansingerland)

Meer berichten