Thea (links) is blij met de hulp van Miranda van Humanitas
Thea (links) is blij met de hulp van Miranda van Humanitas (Foto: Amel Bali)
Burger in het zonnetje

"Je maakt een verschil voor iemand"

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Hoewel Miranda Kneppers een universitaire studie genoot en eerder diverse leidinggevende functies bekleedde, heeft ze ervoor gekozen om haar hart te volgen. In maart 2018 werd ze vrijwilligster bij Humanitas, voor het maatjesproject. Ze werd gekoppeld aan Thea Kurver. Thea kampt sinds acht jaar met de gevolgen van een hersenbloeding. Ze is halfzijdig verlamd en heeft spraakproblemen.

BERGSCHENHOEK – "Een vriendin van mij werd 40. Ik wilde geen standaard cadeau geven en bedacht toen dat we als cadeau, samen vrijwilligerswerk konden gaan doen." Een jaar geleden kwam Miranda bij Humanitas terecht. Het gesprek met de coördinator beviel zo, dat zij besloot om het niet bij deze eenmalige actie te laten. In maart werd ze gekoppeld aan Thea. "In het begin vond ik dat wel eng, zullen we elkaar wel begrijpen dacht ik?." "Nee hoor", klinkt het vanuit Thea's kant verontwaardigd. Miranda komt drie keer in de week bij Thea. "Dit vrijwilligerswerk bij Thea bevalt zo goed dat ik vanaf 1 december individueel begeleider word bij Anneveld Begeleiding."

Miranda kwam in eerste instantie bij Thea om met haar 'de leuke dingen' te ondernemen. "We zijn bijvoorbeeld naar Scheveningen geweest. Als mijn dochter vakantie heeft dan gaan we met z'n drieën naar de bioscoop." Gaandeweg liep Miranda tegen andere hulpvragen aan waar ze Thea graag bij wilde helpen. "Thea wil bijvoorbeeld meer gaan praten." "Gaat moeilijk," maakt Thea moeizaam duidelijk. "Ik ben dus ben op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor een spraakcomputer," zegt Miranda. Ook helpt ze Thea om haar financiële administratie weer op orde te krijgen. Op spraakgebied worden kleine stapjes gezet. "Ze heeft bijvoorbeeld net een nieuw woordje geleerd", zegt Miranda. "Aap", zegt Thea. Samen liggen ze in een deuk. De twee maatjes kunnen het goed met elkaar vinden. Daar waar Thea langzaam iets probeert duidelijk te maken, springt Miranda bij om gissend en radend erachter te komen wat Thea bedoelt. "Thea is de baas en ik ben haar mond", zegt Miranda.

"Door de ervaring, die ik met Thea heb, wilde ik met mensen blijven werken." De schaduwkant van het leven bracht Miranda ertoe om iets anders met haar leven te doen. "Een vriendin van mij overleed, ik heb een IVF-traject zonder resultaat achter de rug en mijn dochter kreeg epilepsie. Dit zijn allemaal dingen, die meegaan in de rugzak. Het leven is meer, dan alleen maar cijfertjes. Als ik dood zou gaan vind ik het fijn als mensen zeggen: 'die stond altijd voor anderen klaar', in plaats van: 'die gaf goed leiding.'"

Miranda houdt van haar vrijwilligerswerk. "Je maakt een verschil voor iemand. Dit geeft een meerwaarde aan je leven. Ik vind het bijvoorbeeld ook belangrijk dat mijn dochter van 8 iets meekrijgt van mijn vrijwilligerswerk, zodat ze leert dat mensen niet allemaal hetzelfde zijn. We moeten elkaar wel accepteren. Voor mij is het een compliment als een arts tegen Thea zegt: 'de laatste tijd stralen je ogen weer.'"

Meer berichten