Foto: Amel Bali

"Je bluft je er wel doorheen"

Amel Bali

Burgers in het zonnetje

Maarten loomans (17) en Shaema Feyzi (16) maken deel uit van het debatteam van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek. Zij plaatsten zich afgelopen week met succes voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren. Vrijdag en zaterdag vonden de voorrondes plaats in Gorinchem waar teams uit het hele land aan meededen. In aanloop naar de voorrondes sprak ik met Maarten en Shaema.

BERGSCHENHOEK – Het debatteam bestaat naast Maarten en Shaema uit Minevre Niericker en Matthijs Jansen. Het team ging de verbale strijd met andere teams aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema's, waaronder LHBT-emancipatie, alcoholaccijns en het al dan niet herinvoeren van de stemplicht. Debatteren valt bij het Wolfert Lyceum onder de VVV-uren. VVV staat voor verdieping, verbreding en verbetering. Verbreding is bedoeld voor leerlingen, die op een bepaald gebied een achterstand hebben. Verdieping geeft leerlingen de mogelijkheid om meer van een vak te weten te komen en verbreding is bedoeld voor onderwerpen, die buiten de reguliere lesstof vallen. Maarten koos drie jaar geleden voor debatteren en Shaema twee jaar geleden. "In het begin leek het me super eng, maar er wordt enthousiast les gegeven, dus leek het me leuk om te blijven. Ik ben niet zo spraakzaam, maar het heeft wel goed uitgepakt", zegt Shaema. Ook Maarten beaamt dit: "Het gaat inderdaad prima." "Ik wilde niet opgeven. Ik was er toch en wilde het gewoon afmaken", zegt ze. Inmiddels is het zo goed bevallen dat Shaema alweer twee jaar in de groep debatteren zit.

Maarten vindt de stellingen wel oké, alhoewel hij sommige wel cliché vindt, zoals stemplicht tot je 25e. De leerlingen krijgen pas op de dag zelf te horen of ze vóór of tegen de stelling zijn. "Ik vind het nog best wel eng", zegt Shaema. Voor haar is het de eerste keer dat ze meedoet. Maarten heeft vorig jaar ook meegedaan met de competitie. Hij begrijpt Shaema. "Als je voor de eerste keer meedoet kijk je er wel naar op. Het is een formelere manier van debatteren, met dresscode en al. Als je er eenmaal inzit is het wel oké." Shaema vindt de stelling dat men verplicht tot 25-jarige leeftijd moet stemmen de leukste stelling. "Ik ben er zelf ook erg mee bezig. Je kan met de stelling veel kanten op als je vóór bent, maar ook als je tegen bent. Je kan er je eigen stelling van maken." Zelf is ze tegen de stelling, maar ze vindt het niet erg om vóór de stelling te pleiten. "Het is juist leuk, omdat je je dan kan inbeelden hoe andere mensen denken." De voorkeur van Maarten gaat uit naar de stelling over de verdubbeling van alcoholprijzen. "Het is niet zo'n serieuze stelling en je kan er veel voorbeelden bij bedenken. Zelf is hij vóór de stelling, maar vindt het niet erg om tegen te pleiten. "Je bluft je er wel doorheen."

Meer berichten