Foto:

School klaar voor First Lego League

Redactie

Toernooi voor CBS De Regenboog

"Hebben jullie ooit nagedacht over hoe het zou zijn om in een ruimtevaartuig te leven, of aan boord van het internationale ruimtestation, op de oppervlakte van de maan of op een andere planeet? Stel dat jullie daar een jaar zijn of langer? Overweeg met jullie team wat jullie allemaal nodig hebben om in leven te blijven, gezond en gelukkig, terwijl jullie leven en werken in de ruimte."

Bergschenhoek - Aankomend weekend gaat een team van tien kinderen uit groep 7 en 8, van CBS De Regenboog meedoen aan de First Lego League. Dit is een spannend toernooi waarbij veel gevraagd wordt op het terrein van ICT en W&T en samenwerking. De LegoLegue heeft als thema dit jaar de Ruimtevaart en alle problemen die dat met zich mee kan brengen. Elk team krijgt veel informatie om te verwerken. Allereerst is een echte wedstrijdtafel gemaakt, waarop alles voorbereid kan worden.

De leerlingen moeten verschillende onderdelen tot een goed einde brengen. Zo gaan ze aan de slag met de Lego Robot missies. Hierbij krijgen ze de opdracht om een zogeheten Lego Mindstorms Robot en Into Orbit Lego voorwerpen te bouwen. Hiermee moeten ze vervolgens één of meerdere missies uitvoeren op de wedstrijdtafel Into Orbit. De robot wordt geprogrammeerd met het programma Lego Mindstorms. De kinderen doen dit zelf met de bestemde software. Ze moeten de robot dusdanig programmeren dat de robot inderdaad de acties uitvoert die bedacht zijn.

Ook denkt het team na over hoe het is om te leven in de ruimte. Ieder deelnemend team kiest een probleem waarmee men te maken krijgt tijdens een langdurige ruimteverkenning en komt met een oplossing. Team Eclipse van CBS De Regenboog heeft voor het probleem 'ruimteafval' gekozen. Hierover moet een presentatie gemaakt worden met daarin de oplossing. Welke soorten ruimteafval zouden er kunnen bestaan, welke risico's brengt dat met zich mee en voor wie? Hoe zou je dat kunnen oplossen? Wat doe je dan met dat puin? Het zijn allemaal vragen die bedacht kunnen worden. Het is ee voorbeeld van onderzoekend en ontwerpend leren.

Tenslotte moeten de leerlingen werken volgens de Core Values (kernwaarden) van de First Lego League namelijk: Ontdekking, Innovatie, Effect, Integratie, Teamwork en Plezier!!

Om helemaal in de sfeer te komen, zijn de kinderen op bezoek geweest bij Space Expo in Noordwijk. Dit was natuurlijk helemaal te gek en inspirerend voor nieuwe ideeën. Daarnaast komen de kinderen elke woensdag na schooltijd bij elkaar om aan het project te werken. De taken worden goed verdeeld, zodat ieders kwaliteiten de kans krijgen. Het enthousiasme is groot, elke week vordert het project en wordt duidelijker hoe de kinderen het probleem van 'ruimtepuin' op willen lossen. De kinderen kijken uit naar het toernooi, dat op 24 november wordt gehouden in Rotterdam, in het Innovation Dock RDM. Zie www.cbsderegenboog.net

Meer berichten