De winnaars van de hartenwensen bij de jubileumviering van Humanitas Lasingerland. Foto Kees van Rongen
De winnaars van de hartenwensen bij de jubileumviering van Humanitas Lasingerland. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Humanitas viert tienjarig bestaan

Kees van Rongen

Bij de viering van het tienjarig bestaan van Humanitas Lansingerland in Speel! in Bleiswijk gingen afgelopen week twaalf hartenwensen in vervulling. Twee vrijwilligers van het eerste uur Marianne van der Burg en Jan Uitttenhout werden hieraan voorafgaand door voorzitter Bas van Ginneken in het zonnetje gezet.

Bleiswijk – Oud-voorzitter Marijke Bovens memoreerde, dat Humanitas aanvankelijk Humanitas 3B Hoek heette en begon met twee vrijwilligers en één deelnemer. Na de fusie van de drie gemeenten werd het in 2008 Humanitas Lansingerland. Inmiddels uitgegroeid tot een organisatie waar zo'n 180 vrijwilligers 270 mensen ondersteunen in verschillende projecten.

Monica van den Akker: "Gemiddeld gaan de vrijwilligers eenmaal per week een dagdeel naar hun deelnemer. In principe is de koppeling voor een jaar. Het project Tandem-maatjes richt zich op eenzaamheid en sociaal isolement van jong tot oud. Thuisadministratie helpt mensen met het op orde brengen van hun administratie. HomeStart biedt emotionele hulp aan ouders met een kind onder de 15 jaar. Sinds september dit jaar zijn we gestart met Tandem-nieuwkomers. Dit project richt zich op gezinnen, die hun thuisland moesten verlaten en nog niet zo lang in Nederland wonen. Dit betreft een langdurige ondersteuning."

De jubileumviering werd door vele tientallen deelnemers en vrijwilligers bezocht.

Jaap Wolf van het tandem-maatjes project was onder de indruk van het grote aantal hartenwensen, dat was ingestuurd: "Uiteindelijk laten we twaalf hartenwensen in vervulling gaan. De wensen moesten natuurlijk wel uitvoerbaar zijn en in het beschikbare budget passen." Het mocht een wens zijn voor een ander of voor zichzelf. Uitgangspunt was lokaal, humaan en realistisch. "Tienerdochter Angela vroeg voor haar moeder Fleur een ritje in een roze limousine met een Italiaans tintje en dat zal binnenkort plaatsvinden," beloofde Wolf. Drie hartenwensen, het bijwonen van een optreden van André Hazes, gaan ook in vervulling.

Sjanie verraste de verzorgers, die voor haar echtgenoot zulke heerlijke maaltijden bereidden, met een diner. Voor hun niet aflatende zorg had Jolande voor Henri en Bettine een koekenpan en bloemen. Een gezin dat nog nooit in een restaurant en een bioscoop was geweest, mag uit eten en naar de film. Melissa mag een liedje opnemen in een professionele studio. Lida, die als Zwarte Piet met lege handen stond op een Sinterklaasfeest voor nieuwkomers kreeg, drie cheques om alsnog voor cadeautjes te zorgen. Twee wensen van Mariska gingen in vervulling: bloemen voor Marloes en de kinderen van Gül en Michel gaan met de brandweer naar de skiberg. Willemieke regelde voor het paar Milou en Andy een collage van hun trouwfoto's.

Meer berichten