Foto: Amel Bali

"Het is heerlijk leven hier"

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Marrie Kaptein (86) is een van de eerste vier bewoners van Huize Sint Petrus. Oorspronkelijk komt ze uit Barendrecht en woont nu sinds mei in Berkel en Rodenrijs. Huize Sint Petrus is een unieke woonvorm voor kwetsbare ouderen, die nog prima zelfstandig kunnen wonen, maar wel graag onder de mensen zijn. Om de nieuwe woonvorm in Huize Sint Petrus bij nog meer ouderen in Lansingerland en omgeving onder de aandacht te brengen, is onlangs de serie 'Dankzij Petrus' gemaakt, waar Kaptein deel van uitmaakt.

BERKEL EN RODENRIJS – "Ik ben al 25 jaar weduwe. Ik hoefde geen andere man meer, want ik had een heel fijn huwelijk. Ik heb altijd gezegd: als ik oud ben wil ik levensloopbestendig wonen." Kaptein is gevoelig voor depressies. "Ik heb regelmatig een depressie. Ik heb het al mijn hele leven." Een depressie kan al aan het begin van de ochtend erin sluipen bij Kaptein. "Ik voel dan mijn energie wegglijden en dan wil ik mijn bed niet meer uit." Huize Petrus is wat dat betreft een geschenk voor Kaptein. "Wanneer ik me 's ochtends depressief voel, zeg ik tegen mezelf 'je bent hier komen wonen om afleiding te krijgen, hup je bed uit'. Ik ga dan toch mijn bed uit en zo ben ik dan onder de mensen. Ik ga nu heel anders met mijn klachten om." Hoewel Kaptein in Barendrecht in een appartementencomplex met ouderen woonde, had ze weinig contact met haar buren. "Ik had daar verder niks. Ik gaf me toen heel snel over aan mijn klachten. Het is hier véél fijner. Ik heb het hier heerlijk", zegt Kaptein uit het diepst van haar hart.

"Als ik geen zin heb in gepraat, blijf ik lekker in mijn huisje. Ik voel me hier heel erg thuis. Ik heb jarenlang erg veel gerookt. Op een gegeven moment was ik het zo zat dat er een knop om ging. Ik heb m'n sigaret uitgedaan en nooit meer gerookt." Kaptein begon het geld wat ze eerder aan sigaretten uitgaf te sparen. "Toen ik verhuisde had ik een heerlijk spaarpotje opgebouwd. Ik heb al mijn oude spullen weggedaan en alleen de waardevolle dingen bewaard. Voor de rest heb ik alles nieuw gekocht." In haar nieuwe huisje maakte Kaptein een nieuwe start. Ze leefde weer helemaal op door het contact met andere mensen. Kaptein heeft inmiddels een grote vriendenkring opgebouwd onder de bewoners. In Huize Petrus worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Voor de kerstboom heeft Kaptein inmiddels 60 kleine schaatsen gehaakt. In haar huisje staat ook een mooie bloempot. "Deze heb ik gemaakt bij het bloemschikken. Ik ging ook naar yoga en ik deed mee met gymmen. In Barendrecht had ik een rollator en nu een half jaar later loop ik al een rondje van een half uur, zónder rollator. Ik beweeg nu veel meer, dat is echt fantastisch. Het is heerlijk leven hier. Je krijgt altijd aandacht."

Kent u ook een burger in het zonnetje? Tip de redactie via redactie.3b@persgroep.nl

Meer berichten