Maurits werkt ook tijdens de feestdagen onder andere op de meldkamer van Politie Zoetermeer.
Maurits werkt ook tijdens de feestdagen onder andere op de meldkamer van Politie Zoetermeer. (Foto: Robbert Roos)

Op de meldkamer van de politie

Door Robbert Roos

Werken tijdens de feestdagen

De meeste mensen brengen de feestdagen door in het gezelschap van familie en vrienden. Gezellig met elkaar genieten van het gezelschap en goede gesprekken. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Ook tijdens de feestdagen willen we kunnen rekenen op de dienstverlening van vele instanties voor wie het werk gewoon doorgaat. Wij spraken hen over deze speciale diensten. Vandaag spreken wij Maurits van van Politie Zoetermeer.

Zoetermeer - Voor Maurits is werken tijdens de feestdagen heel normaal. "Als je tekent bij de politie dan weet je waar je aan begint en waar je voor kiest." Toch hebben die wisselende diensten wat hem betreft ook zijn leuke kanten. "Ik kan meer tijd met mijn kinderen doorbrengen en sporten als andere mensen aan het werk zijn." De meldingen die de meldkamer ontvangt zijn tijdens de feestdagen op zich niet anders dan normaal. "Het is eerder rustiger. Je hebt minder parkeeroverlast en winkeldiefstal doordat winkels gesloten zijn, ook de 'kerstgedachte' maakt mensen milder naar elkaar." Bij veel diners wordt een lekker glaasje geschonken. Gelukkig kiezen steeds meer mensen in zo'n geval voor een BOB. "Je merkt dat de voorlichting en reclamecampagnes hun vruchten afwerpen."

Bijzonder

Tijdens de diensten met de feestdagen is er veel saamhorigheid onder de collega's. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje maar proberen er met een gezamenlijke maaltijd toch iets bijzonders van te maken." Dat lukt soms, maar net zo vaak ook niet. "Als we een melding krijgen gaat die altijd voor. Onze dienstverlening houdt nooit op, ook niet tijdens de feestdagen." De dienst met Oud & Nieuw is er een van een heel ander kaliber. "Zoetermeer is geen kleine stad meer. De incidenten nemen af, maar worden wel steeds heftiger. Die spanning voel je. Als ik lees dat hulpverleners uitgerust worden met steekwerende vesten dan denk ik: waar gaat dat heen?" Gelukkig maakt het overgrote deel er wel een feest van. Twee jaar geleden mocht Maurits burgemeester Aptroot begeleiden en informeren over het werk tijdens de jaarwisseling. "Bij elk groot jongerenfeest wilde hij naar binnen. Dat werd door de aanwezige jeugd met veel enthousiasme ontvangen. Je merkt dat ze hem respecteren." Gelukkig hoeft Maurits niet elke feestdag te werken zodat er ook tijd is voor zijn gezin. Juist met de feestdagen is het belangrijk om bij elkaar te zijn, al moet je dat goed plannen."

Werk geeft voldoening

Maurits is politieman in hart en nieren, geboeid door de veelzijdigheid van het vak. "Geen dag is gelijk. Je maakt veel mee, ook heftige dingen. Als je op die momenten het verschil kunt maken, bijvoorbeeld door te reanimeren, dan geeft dat veel voldoening."

Meer berichten