Foto: Amel Bali

Saartje, een veelzijdig cultuurtalent

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Saartje Langstraat (17) uit Bergschenhoek is een veelzijdig cultuurtalent. Ze tekent, danst, schildert, fotografeert en naait kleding. In juni werd ze gekozen als cultuurtalent van het jaar. Inmiddels zit Saartje in 6 VWO en kijkt ze met een voldaan gevoel terug op een geslaagd kunstjaar.

BERGSCHENHOEK – Saartje zit op Melanchton Bergschenhoek. Haar docent Kunst nomineerde haar voor het cultuurtalent van 2018. Ze was blij verrast. "Ik wist eerst nog niet wat er aan de hand was. Daarna vond ik het heel leuk. Ik heb een filmpje gemaakt en ingestuurd. Er heeft zelfs een heel dorpje in Indonesië op me gestemd, bekenden van mijn opa en oma. Dat was wel heel grappig." Saartje is een veelzijdig talent. "Het is een hele waslijst wat ik doe", vertelt Saartje. Vanaf haar 7e zit ze op ballet. "Vorig jaar ben ik daarmee gestopt. Inmiddels doe ik aan moderne dans. Bij moderne dans zijn er niet echt regels. Je doet alles wat je kan doen." Saartje heeft ook een passie voor schilderen, tekenen, fotograferen en kleding naaien.

Haar interesses voor het tekenen en schilderen zijn heel breed. "Soms heb ik van die fases dat ik heel abstract teken. Bijvoorbeeld iets wat niet echt lijkt, of niet echt iets voorstelt. Ik heb nooit officieel teken,- of schilderles gehad." Van jongs af aan kreeg Saartje het tekenen en schilderen mee van haar moeder. "Mijn moeder schildert ook. Toen ik nog heel jong was deed ik al mee, maar we hebben wel een hele verschillende stijl. Zij is ook degene die me heeft geleerd, dat niet alles perfect hoeft te zijn. Eerst wilde ik wel eens dat alles perfect leek, zoals ik het me had voorgesteld. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet, dat is iets wat je moet aanvaarden." Sinds kort houdt Saartje zich ook bezig met fotografie. "Ik hou heel erg van de stad. Vooral in Rotterdam vind ik het gaaf dat je het oude en het nieuwe kunt combineren. Het industriële in contrast met kleur vind ik heel interessant om te fotograferen." Haar foto's zet ze op haar Instagramaccount. "Soms print ik ze ook uit en gebruik ze voor mijn kunstopdrachten."

Het hoogtepunt van 2018 vond Saartje de kunstopdracht, waarbij ze de Nederlandse cultuur met een buitenlandse cultuur moest mengen. "Ik heb hier echt alles voor uit de kast gehaald. Ik heb gekozen voor de Japanse cultuur. Ik heb toen een kimono genaaid. Ik heb kleine beroemde Nederlandse schilderijen na geverfd en die erop genaaid." De kimono werd beoordeeld met een 10 en was ook tijdens het talentenbal te zien. 2019 ziet Saartje als een jaar waarin er veel gaat veranderen. "Het zal mijn eerste jaar op de kunstschool of universiteit worden. Ik weet nog niet precies welke richting ik zal kiezen. Ik wil sowieso naar Rotterdam gaan, want dat vind ik een gave stad." Saartje kijkt in ieder geval uit naar het studentenleven in de grote stad.

Meer berichten