Tom Brugman, sporttalent van 2018
Tom Brugman, sporttalent van 2018 (Foto: Amel Bali)

Voetbaltalent met een sterk karakter

Amel Bali

Burger in het zonnetje

In juli dit jaar werd Tom Brugman (16) verkozen tot sporttalent van 2018. Tom speelt inmiddels zijn vijfde seizoen bij de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij centraal verdediger is. Hij combineert het sporten met zijn eindexamenjaar havo. Een combinatie waar veel inzet en discipline voor nodig is. "Ik ben nog elke dag hartstikke trots, dat ik het Feyenoordshirt mag dragen. Het is echt mijn droom om in de eerste van Feyenoord te kunnen spelen", vertelt hij trots.

BERGSCHENHOEK – Tom begon op zijn vijfde met voetballen bij BVCB in Bergschenhoek. Al gauw bleek dat Tom talent had voor voetbal. Op zijn 6e werd hij gescout door Sparta, daar heeft hij vijf jaar gevoetbald. "Hij heeft altijd gezegd: ik voetbal bij Sparta, maar Feyenoord is mijn 'clubbie´ ", vertelt moeder Brugman. Zijn droom kwam al gauw dichterbij. Op zijn 11e kwam hij bij de voetbalclub Feyenoord terecht, waar hij een jaar heeft gevoetbald. Na dat jaar werd Tom gescout door ADO Den Haag, NAC Breda, Excelsior en Feyenoord voor de jeugdopleiding. Voor Tom was de keuze snel gemaakt. Zijn overstap naar Feyenoord kwam tegelijkertijd met de stap naar de middelbare school.

Inmiddels speelt Tom zijn vijfde seizoen bij Feyenoord en zit hij in zijn examenjaar havo op de Thorbecke in Rotterdam. "Op deze school wordt gekeken hoe ik mijn school en het trainen zo goed mogelijk kan combineren. Ik train twee volle dagen in de week, dan ben ik de hele dag op de club. Dit worden profdagen genoemd. Op de dinsdagen en donderdagen trainen we twee keer per dag. Tussendoor is er pauze en zijn er twee studieblokken. Leraren worden dan naar de club gehaald, zodat we toch aan onze lessen komen. Op maandag en vrijdag ga ik tot kwart over 1 naar school en worden we met de Feyenoordbussen naar de club gebracht, waar we tot 5 uur trainen. Woensdag is een lange schooldag", legt Tom uit. Het is duidelijk dat voor deze combinatie van school en studie een hoog gehalte aan discipline wordt verwacht. Het weekend staat voor Tom ook in het teken van voetbal. Op zaterdagen zijn er wedstrijden. "Soms moeten we om half 8 op de club zijn, eer ik weer thuis ben is de dag al om." Je zou denken dat de zondag er is om uit te rusten, maar niet voor Tom. "Hij gaat om 7 uur met zijn vader naar Hoek van Holland, om in het mulle zand te trainen. Doordeweeks gaat voor Tom de wekker om 6 uur, dan hoor ik hem boven al bezig met krachttraining", vertelt Brugman. "Het zijn lange dagen, maar zonder de mensen om me heen, die mij steunen zou ik dit nooit kunnen volbrengen", vertelt Tom. In de toekomst wil hij graag een studie fysiotherapie gaan volgen. Buiten Feyenoord is Tom ook fan van Juventus en Liverpool. Mocht hij tussen deze drie kiezen om te voetballen, "dan kies ik voor Feyenoord", zegt Tom vastberaden.

Meer berichten