Willem Teeuw (l) en zijn mannen zijn trots op het behaalde gouden resultaat voor oliebollen en appelbeignets.
Willem Teeuw (l) en zijn mannen zijn trots op het behaalde gouden resultaat voor oliebollen en appelbeignets. (Foto: Robbert Roos)

'Oliebollen; Ik droom er zelfs van'

Robbert Roos

Met goud bekroond

De een is gek op mooie auto's, de ander wordt spontaan verliefd op een mooi schilderij. Willem Teeuw, meesterbakker bij Jongerius Bakker, is verliefd op oliebollen. En niet een beetje, maar tot ver over zijn oren. Die liefde proef je dan ook terug in de oliebollen die hij bakt. Als die dan door het Nederlands Bakkerij Centrum bekroond wordt met goud, net zoals Willems appelbeignets dan kan hij zijn geluk niet op.

Bleiswijk - De lekkerste oliebollen haal je natuurlijk bij een echte bakker zoals Jongerius Bakker in Bleiswijk. We spreken Willem Teeuw in zijn domein aan de Industrieweg in Zoetermeer. Zodra Willem over zijn oliebollen begint beginnen zijn ogen te stralen. "Ik droom er zelfs van. Soms noem ik mijn vrouw in mijn slaap weleens liefkozend oliebol." geeft hij glimlachend toe. Maar het bakken van de ideale oliebol is beslist geen kleinigheid. Natuurlijk is er een vast recept, maar dat alleen is niet genoeg. "Alle onderdelen van het proces moeten precies kloppen. Van het beslag, de temperatuur van het water, de bloem, tot de kwaliteit van de rozijnen. Vandaar dat we eind september al beginnen met de voorbereidingen voordat we de eerste bollen gaan bakken." Door een kleine verandering in het recept, Willem wil natuurlijk niet verklappen wat precies, is de smaak nu beter dan ooit. "Frisser, lekkerder, dit is gewoon de meest sublieme bol die ik ooit gebakken heb." Willem Teeuw wordt terzijde gestaan door vakbekwame collega's die hun enthousiasme niet van een vreemde hebben. Willem deelt zijn kennis graag en heeft nog een verrassing; vol enthousiasme stelt hij ons voor aan Tesfalem uit Eritrea. "Tesfalem heeft in Eritrea ook in een bakkerij gewerkt. Nu werkt hij bij ons, samen met een bakker uit Syrië, en leer ik hen de lekkerste oliebollen bakken." Tesfalem spreekt al een aardig woordje Nederlands maar is nog wat verlegen. Maar als er geposeerd wordt met de gouden certificaten zie je hem stralen van trots. In het feestseizoen is het extra druk bij Jongerius Bakker. Op sommige momenten lijkt het werk wel topsport bedrijven. Een prestatie die door het hele team wordt neergezet. "We proberen een fijne sfeer neer te zetten in onze winkels met heerlijke producten zoals appel- en annanasbeignets, maar natuurlijk ook oliebollen. Onze klanten kunnen kiezen uit drie varianten; de naturel bol met suiker, de bol met krenten, rozijnen en stukjes appel, en de Monnikenbol, iets donkerder van kleur met kaneel en kaneelsuiker." En al komen de feestdagen elk jaar weer terug, toch is het voor Willem en zijn team elke keer weer een bijzondere tijd. Willem: "Mensen beginnen in de winkels te vragen naar onze bekende producten en in de bakkerij draaien we op volle toeren. Het is bijzonder dat we bij zoveel mensen onderdeel mogen zijn van bijzondere- en gewone dagen. We zien dat als een voorrecht waar we ons elke dag met passie en toewijding voor in willen zetten. En dat geldt natuurlijk voor al onze producten, of het nu gaat om een oliebol, of een heerlijk vers gebakken Monnikenbrood."

Meer berichten