Petra Mabry, tijdens een van haar sportlessen bij Anytime Fitness.
Petra Mabry, tijdens een van haar sportlessen bij Anytime Fitness. (Foto: Amel Bali)

Petra: "Ik ben gek op sport"

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Petra Mabry geeft sportlessen in verschillende sportscholen in Lansingerland en Delft. Onlangs kreeg de redactie van de 3B-Krant de tip om haar te interviewen voor deze rubriek. De tipgeefster vond Mabry een ontzettend positief persoon, die met veel enthousiasme haar sportlessen geeft. "Ik was erg verbaasd en verrast, dat ik voor de rubriek ben opgegeven, maar ik vind het wel erg leuk", vertelt Mabry

BERKEL EN RODENRIJS – "Het is een bevestiging van het doel van mijn sportlessen. Ik vind namelijk dat je tijdens sportlessen positief moet zijn. Het maakt niet uit hoe ik me voel of hoe mijn dag was, maar als ik daar ben, moet het voor de mensen gezellig zijn. Mensen nemen de moeite om te gaan sporten, dus moet het wel leuk en gezellig voor ze zijn. Ik heb nooit evaluatiegesprekken of feedback, dus ik was wel blij om dit te horen."

Mabry geeft sportlessen in verschillende sportscholen in Lansingerland en Delft. Ze geeft onder andere Zumba, Bodyshape, Pilates, Aerobics en Bodypump. "Er zijn zoveel verschillende mensen in de les. Sommige mensen komen ook voor het sociale aspect. Je moet toch proberen om een goede balans te vinden." Maar dat went, vertelt Mabry. "Op een gegeven moment krijg je ook een band met de mensen. Dat heb ik vooral bij de Fitness Stunter. Hier geef ik veel sportlessen, het is bijna mijn tweede huis", vertelt Mabry lachend. Het leuke aan de sportlessen vindt Mabry dat het een soort uitlaatklep is. "Sommige mensen gaan naar een psycholoog, voor mij is het sporten. In een uurtje sporten kun je alles kwijt. Tijdens het sporten komen er ook stofjes vrij in je lichaam, waardoor je je ook lekkerder voelt. Ik heb in mijn sportlessen mensen, die ondanks gezondheidsproblemen, toch komen sporten. Dat is heel mooi om te zien." Volgens Mabry zijn het vooral de oudere mensen, die echt doorzetten. "Ook als ze niet meer kunnen, gaan ze gewoon door. Jongeren geven soms snel op. Ik probeer ze tijdens de lessen, door middel van grapjes toch te motiveren, om ze over de streep te krijgen."

Voordat Mabry sportinstructrice werd, werkte ze als directie-assistente op kantoor. Nadat ze kinderen kreeg, besloot ze zich om te scholen. "We wilden niet dat onze kinderen naar een buitenschoolse opvang zouden gaan. We wilden ze zoveel mogelijk laten opgroeien met onze eigen normen en waarden. Ik wilde daarom iets doen, waarbij ik 's avonds kon werken. Ik ben gek op sport en sportte al veel. Ik besloot daarom om de opleiding tot sportinstructeur te doen. Wanneer ik overdag stage moest lopen, nam ik mijn kinderen soms mee, dan zaten ze langs de kant in een wipstoel. Ze zijn zowat in de sportschool opgegroeid. In 2004 heb ik mijn diploma gehaald. Afgelopen zomer heb ik ook samen met mijn twee kinderen van 14 en 16 een opleiding gevolgd tot fitnessinstructeur. Mijn dochter is nu ook de jongste fitnessinstructeur van Nederland."

Meer berichten