Foto: Menno van der Woude

Zonneproject zoekt deelnemers

Amel Bali

Nieuwe Lansinger Stroom

Nieuwe Lansinger Stroom is een coöperatie van vrijwilligers uit Lansingerland, die als doel heeft om projecten te realiseren in Lansingerland, waarmee duurzame energie opgewekt kan worden en energie bespaard kan worden. Op dit moment is de coöperatie bezig met een zonnestroomproject in Bleiswijk op het dak van paprikakwekerij Personal Vision van de familie Persoon. Om dit te realiseren zoekt de coöperatie nog ongeveer 2/3 van de totaal nodige investeerders.

BERKEL EN RODENRIJS – Martine van der Post heeft zelf 12 zonnepalen op haar dak en rijdt in een elektrische auto. Ze wilde meer zonnepanelen, maar het paste niet op haar dak. De zoektocht naar andere mogelijkheden bracht haar in contact met van de huidige voorzitter Menno van der Woude en andere buurtbewoners, die bezig waren met duurzame energie. Langzamerhand begon het balletje te rollen. "De eerste stap is om bewustwording bij inwoners te creëren", vertelt Van der Woude. "Bewust omgaan met energie heeft ook te maken met verantwoordelijkheid voor de wereld waarin je leeft. Je wil de wereld mooier achterlaten dan dat je hem hebt gekregen", zegt hij. Met het zonestroomproject worden 976 zonnepanelen van 290 Wattpiek geïnstalleerd op het dak van de paprikakwekerij Personal Vision. Deelname aan zonnestroomproject is mogelijk voor bewoners van de volgende postcodes: 2651, 2652, 2665, 2661, 2662, 3053, 3045, 3046, 2641, 2642, 2719, 2718.

Één zonnepaneel kost € 260,00. Deelnemers kunnen maximaal 40 zonnepanelen afnemen en worden automatisch lid van de dochtercoöperatie Lansingerzon U.A. Jaarlijks levert een zonnepaneel gemiddeld € 26,30 op. Verder zijn er geen bijkomende kosten. Met de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de postcoderoosregeling, krijgen de leden van een coöperatie een energiebelastingkorting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit op de eigen energienota. "Het is niet zo dat de stroom naar je huis komt, maar de belasting en btw over de energie die opgewekt wordt door jouw zonnepaneelaandeel, wordt in mindering gebracht op je energienota", legt Van der Post uit. De belastingkorting wordt gegarandeerd voor een periode van 15 jaar. Deelnemers verdienen de investering in 10 jaar terug. Daarna genieten ze nog 5 jaar van de voordelen.

De leden investeren gezamenlijk vooraf in de aanschaf van de zonnepanelen. "We hebben nu ongeveer een derde van de investeringen binnen", zegt Van de Woude. Na 15 jaar verloopt de regeling verlaagd tarief. De deelnemers komen dan niet meer in aanmerking voor de belastingkorting. "Met Persoon is afgesproken dat hij de zonnepanelen mag houden. Ze gaan ongeveer 25 jaar mee, dat is dan zijn vergoeding", legt Van der Post uit. "Iedereen in het postcodegebied kan meedoen, of je nou in een huur- of koopwoning zit. Het is mooi als er duurzame energie in Lansingerland gerealiseerd wordt en je er zelf aan hebt bijgedragen. Het mooie is dat de financiële voordelen ook lokaal blijven", zegt Van der Woude.

Meer berichten