Van Lins naar rechts: Burgemeester Pieter van de Stadt, Julia Hinrichs, Marcus Hinrichs en Arjan Hanemaayer
Van Lins naar rechts: Burgemeester Pieter van de Stadt, Julia Hinrichs, Marcus Hinrichs en Arjan Hanemaayer (Foto: Amel Bali)

Onderscheiding voor redders in nood

Amel Bali

Vrouw gered uit zinkende auto

Afgelopen vrijdag werden Arjan Hanemaayer en Marcus Hinrichs onderscheiden met een bronzen medaille, namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. 16 september jl. hebben de twee heren een oudere dame gered uit de auto, nadat deze te water was geraakt. Burgemeester Pieter van de Stadt deelde de onderscheiding uit en bedankte de twee heren voor hun heldhaftige en adequate optreden. "Als jullie er niet waren geweest, was het anders afgelopen", zegt hij. Ook het ambulancepersoneel en de politie, die de bewuste dag geholpen hebben, waren aanwezig tijdens de uitreiking. De vrouw maakt het inmiddels goed en heeft niks overgehouden aan het ongeluk, behalve dat haar rijbewijs is ingevorderd.

BERKEL EN RODENRIJS – Hinrichs was die bewuste dag als eerste ter plaatse. Hij reed over de Oudelandselaan richting de Klapwijkseweg, samen met zijn dochter Julia (12). "Julia zag als eerste dat er een auto in het water was geraakt", vertelt Hinrichs. "Ik zag eerst een plons water omhoog gaan. Toen ik verder keek zag ik dat er een auto in het water was", zegt Julia. "Mevrouw was in shock, ze deed verder niks. Ik ben toen het water in gegaan en heb de deur open gekregen", zegt Hinrichs. Op dat moment komt Hanemaayer aangereden. Hanemaayer was 16 september op weg naar de bouwmarkt, toen hij allemaal auto´s langs de weg zag staan. "Ik zag dat er ook al iemand in het water stond en ben er dus ook ingesprongen om te helpen. Gelukkig was het water niet erg diep en het scheelt dat het nog zomer was."

Voor Hinrichs kwam de hulp van Hanemaayer als geroepen. "Mevrouw was best fors. Ik had haar in mijn eentje niet aan de kant gekregen. Nadat de vrouw uit de auto werd gehaald, controleerde Hanemaayer en Hinrichs of er nog iemand in de auto zat, gelukkig was dat niet het geval. We kregen ook veel hulp van omstanders langs de kant. De een kwam met een deken, de ander met een stuk plastic voor in de auto. Ik ben met haar in de auto gaan zitten, de hulpdiensten waren gelukkig snel ter plaatse", zegt Hinrichs. Voor Hanemaayer is het de tweede keer dat hij iemand uit het water heeft gehaald.

Mevrouw had op 16 september net haar auto terug. Ze mocht van haar kinderen eigenlijk geen auto meer rijden, omdat er pas een ongeluk was gebeurd. Ze zat er volgende de ambulancemedewerkster wel mee. "Ik heb haar toen gezegd dat kinderen heel lang naar hun ouders hebben moeten luisteren en het nu tijd is dat de ouders ook naar de kinderen luisteren." De vrouw was zelf tijdens de huldiging niet aanwezig i.v.m. een gebroken heup. "Ze vindt het mentaal en fysiek ook zwaar om vandaag aanwezig te zijn. Wel is ze blij dat jullie vandaag worden onderscheiden", zegt de burgemeester. Hinrichs betreurt haar afwezigheid. "Ik had haar graag weer eens willen zien."

Meer berichten