Eerder was er een informatieavond over het Lansingerlands Initiatief. Foto Kees van Rongen
Eerder was er een informatieavond over het Lansingerlands Initiatief. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Vijf initiatieven in de race voor Lansingerlands Initiatief

Lansingerland - Afgelopen tijd konden inwoners hun ideeën voor een beter Lansingerland opgeven voor het Lansingerlands Initiatief. Inmiddels zijn er vijf initiatieven ingediend, zoals het idee voor een kringmarkt in Bergschenhoek, een marktplaats waar mensen hun spullen kunnen verkopen. Verder is er een idee voor een plukberm met eetbare en nuttige planten en bomen. Ook is er behoefte aan een rustpunt in de Groenzoom, waar men koffie kan maken en informatie kan krijgen. De historische vereniging Berkel en Rodenrijs wil een historische vrachtschuit terughalen voor een ontmoetingsplek. Ook wil men een programma ontwikkelen zodat leraren een gezond voedingsvoorbeeld kunnen worden voor leerlingen.

Op donderdag 14 februari vanaf 20.00 uur pitchen de initiatiefnemers in het gemeentehuis hun voorstel aan de raad. Iedereen is welkom om dit bij te wonen. De raad beslist in mei welke initiatieven voldoen aan de voorwaarden en doorgaan naar de publiekspeiling. In juni kunnen inwoners stemmen op hun favoriet. De feestelijke bekendmaking van de winnaar(s) is op 17 juli. De prijs is een aanmoedigingsbedrag winnen van maximaal 50% van het benodigde budget.

Programma Pitch
19.45 uur:                                          Inloop 
20.00 uur:                                          Welkom en terugblik op de afgelopen periode 
20.15 uur:                                          Pitchen 5 initiatieven
21.45 uur:                                          Toelichting op vervolg proces
21.50 uur:                                          Napraten met hapje en drankje
 
 

Initiatieven:
 
Kringmarkt
Een soort winkel opzetten in een leeg pand in het centrum van Bergschenhoek waar mensen hun spullen kunnen verkopen in een gehuurd kraampje/gehuurde plank. Dat kunnen nieuwe, tweedehands of zelfgemaakte spullen zijn. Een soort marktplaats. De mensen richten hun eigen kraam in en het publiek rekent af bij een centrale kassa. Ook krijgt het de functie van een ontmoetingsplek en heeft het naast de verkoop ook een sociale functie waar ruimte is voor activiteiten .
 
Plukberm of eetbare ruimte:
Plekken in de openbare ruimte gebruiken om eetbare en andere nuttige planten en bomen te laten groeien. We kunnen zo bijdragen aan meer vegetatie, grotere biodiversiteit, bodemverbetering. Dat samen kan weer leiden tot een betere waterhuishouding en we kunnen mensen dichterbij de natuur en bij elkaar brengen door gezamenlijk de vruchten te oogsten.
 
Rustpunt in De Groenzoom
Het maken van een Rustpunt, waar bezoekers (fietsers/wandelaars) van De Groenzoom even kunnen uitrusten op een mooi punt, waar ze zelf een kopje koffie/thee kunnen maken, fiets opladen e.d. Ook is hier informatie te krijgen over het gebied, bijv. met een gebiedskaart, wandelroutes, fietsroutes. Ook wordt er informatie gegeven over de cultuurhistorie van het gebied.
 
Terughalen vrachtschuit naar Lansingerland
De historische vereniging Berkel en Rodenrijs (HVBR) heeft zich tot doel gesteld om waar mogelijk de historie van de gemeente te doen herleven. Zo is onlangs de Tol 't Meerhek in De Groenzoom herbouwd. Het plan is nu om een historische vrachtschuit terug te halen naar een geschikte locatie, een "Ontmoetingsplek", een "Plek van Plezier" in Berkel en Rodenrijs. 

Voedingsadvies op school
Een programma ontwikkelen waarin de leerkrachten van alle basisscholen in Lansingerland de kennis en handvatten verkrijgen om het perfecte voorbeeld te worden van gezonde gewoontes voor de kinderen die zij iedere dag lesgeven.

Meer berichten