Foto: Amel Bali

Kom voorlezen aan Freddie de hond

Amel Bali

Sinds kort ook in Berkel

Sinds kort kunnen kinderen ook in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs voorlezen aan voorleeshond Freddie. Tot nu toe was dit alleen nog mogelijk in de bibliotheek van Bergschenhoek. Het doel van de voorleesmiddagen met Freddie, is kinderen die moeite hebben met lezen, weer zelfvertrouwen te geven. Honden hebben geen oordeel en geven geen commentaar. De aanwezigheid van een hond geeft een aantal fysieke reacties, die helpen te ontspannen. "De voorleesmiddagen met Freddie stimuleren het plezier hebben in lezen", zegt projectmedewerkster Kimberly Steenbergen.

BERKEL EN RODENRIJS – Bij binnenkomst kijkt Freddie nieuwsgierig rond. Het is duidelijk dat hij zich al helemaal thuis voelt in de bibliotheek. Zijn kopje steekt ook nieuwsgierig uit boven de tafel, tijdens het interview. Freddie is een Spaanse Bastaard, die in 2016 bij zijn baasje Patricia Mulder in Bleiswijk kwam. Hier maakt hij deel uit van het gezin met vier kinderen. "We waren heel enthousiast over Freddie en wat hij deed met ons gezin, dat we verder zijn gaan kijken of er meer mogelijkheden waren", vertelt Mulder. In 2018 kwam er toevallig een item langs op het journaal over voorleeshonden in Amerika. Mulder ging op onderzoek uit naar mogelijke opleidingen voor de hond. Vooraf liet ze Freddie testen of hij stabiel genoeg was, sociale ambitie heeft en betrokken is bij mensen. "Dat deed Freddie heel goed". Mulder nam daarna contact op met de directrice van bibliotheek Oostland, met het voorstel om Freddie als voorleeshond te introduceren.

In juni 2018 was de eerste voorleesmiddag in de bibliotheek van Bergschenhoek. De voorleesmiddagen waren zo'n succes, dat de bibliotheek heeft besloten om ook voorleesmiddagen in Berkel en Rodenrijs te organiseren. "Ouders en kinderen zijn heel enthousiast", zegt Steenbergen. "Kinderen willen thuis oefenen om voor Freddie voor te lezen en ze komen speciaal terug voor Freddie", zegt Mulder. "Er was bijvoorbeeld een jongetje met dyslectie, die lezen helemaal niet leuk vond. Hij kwam aan Freddie voorlezen, er was meteen een klik. Nu oefent hij thuis elke keer om voor Freddie voor te lezen", vertelt Steenbergen. Volgens Mulder past Freddie zich ook goed aan. "Van de week was er een nieuw jongetje, dat bang was voor Freddie. Je ziet dat hij dan ook automatisch afstand houdt. Bij andere kinderen zie je dat hij juist dat hij bij ze gaat liggen."

Freddie zal op de volgende dagen aanwezig zijn in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs tussen 14:00 uur en 15:30 uur: 13 februari, 13 maart, 10 april, 8 mei en 12 juni. In Bergschenhoek kunnen de kinderen op: 20 februari, 27 maart, 17 april, 29 mei en 26 juni tussen 13:30 uur en 15:00 uur, voorlezen aan Freddie. "Er kunnen in totaal 5 kinderen per middag voorlezen", zegt Mulder. Aanmeldingen gaan via: berkelenrodenrijs@bibliotheekoostland.nl. Freddie heeft er in ieder geval veel zin in "Woef".

Meer berichten