Foto: Amel Bali

"Het werk geeft veel voldoening"

Amel Bali

Vptz zorgt voor liefde

Het is bijna Valentijnsdag: een dag die in het teken staat van liefde in allerlei vormen. De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg van Welzijn Lansingerland (Vptz) verleent al 20 jaar met liefde zorg aan cliënten in hun laatste levensfase. Voor veel mensen is de laatste fase doorbrengen in de eigen vertrouwde omgeving, erg belangrijk. De vrijwilligers van Vptz leveren hier een grote bijdrage aan, door er te zijn voor zowel de cliënt als de mantelzorger. "Er zijn is het belangrijkste", zegt vrijwilligster Corry Bijvoet.

BERGSCHENHOEK – Ondanks dat Vptz al 20 jaar bestaat, weten volgens coördinator Maria Boersma nog te weinig mensen van het bestaan en de mogelijkheden af. "De vrijwilligersprijs, die begin 2018 door de gemeente Lansingerland werd uitgereikt aan de categorie groep, kwam dan ook als geroepen", zegt vrijwillige coördinator Jacqueline van der Vijver. "Onlangs kreeg ik een intake met iemand, die als laatste wens had om thuis te sterven. Dat maken wij mogelijk. Dat is voor mij de leidraad om dit werk te doen en stimuleert me elke keer weer."

Vptz verleent zorg zowel aan huis als in verpleegtehuizen. De zorg wordt dagelijks tussen 7:00 uur 's ochtends en 23:00 uur 's avonds in blokken van 3 à 4 uurtjes gegeven. Afhankelijk van hoe groot het eigen netwerk van de cliënt is, worden de vrijwilligers van Vptz ingezet. "Het is allemaal maatwerk", legt van der Vijver uit. "Vrijwilligers zijn baas over eigen tijd en geven zelf aan wanneer en hoelang ze beschikbaar zijn", zegt Boersma. Alle nieuwe vrijwilligers krijgen een cursus van zes dagdelen. Waarin onderwerpen van deze specifieke tak van zorg worden behandeld, zoals communicatie, kennis van palliatieve en terminale fase en informatie over het waken bij cliënten. Alle vrijwilligers hebben wel een basis waardoor ze geschikt zijn voor het werk. Door de cursus geven we ze extra handvatten om in de praktijk aan de slag te gaan", zegt Boersma. De vrijwilligers nemen deels de taken van de mantelzorger over. Vptz is op zoek naar vrijwilligers met een warm hart, die zich kunnen openstellen, om dit werk te doen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: cih@swsl.nl of via 0620623708 of 0651365764.

Corry Bijvoet is inmiddels 20 jaar vrijwilligster bij Vptz. Bijvoet heeft een verpleegkundige achtergrond. "Het verplegen blijft aan me trekken en ik heb aan den lijve ervaren hoe de familie rust ervaart, als ze weten dat er iemand bij de stervende is. Het werk geeft veel voldoening. Je merkt dat mensen blij zijn dat je er bent. Je neemt een stuk onrust weg, door er simpelweg te zijn", zegt Bijvoet. "Je past je aan, aan degene die in bed ligt. De een wil praten en de andere wil dat je hem voorleest uit de bijbel, dan doe je dat. Je geeft ook de mantelzorger de mogelijkheid om even weg te gaan." In de afgelopen 20 jaar heeft Bijvoet al heel wat mensen begeleid. "Er zijn mensen bij, die je nooit meer vergeet."

Meer berichten