Mario van Vliet op het podium van Theater ´t Web, de plek waar het ooit allemaal begon.
Mario van Vliet op het podium van Theater ´t Web, de plek waar het ooit allemaal begon. (Foto: Amel Bali)

Meer cultuur dankzij Theater ´t Web

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Mario van Vliet is een van de initiatiefnemers van Theater 't Web, dat in januari de vrijwilligersprijs in de categorie cultuur won. Van Vliet had niet verwacht met Theater 't Web als winnaar uit de bus te komen. "Het is sowieso heel gaaf om op het podium te staan als je nog zo jong bestaat." Ondanks dat het theater officieel pas sinds 2017 bestaat zijn er inmiddels als heel wat filmdagen en voorstellingen geweest. De weg naar stichting Theater 't Web was lang, die nu z'n vruchten afwerpt. Van Vliet vertelt over het ontstaan van het idee.

BLEISWIJK – Voorheen was het pand, waar nu onder meer de bibliotheek en stichting Theater 't Web, zitten een cultuurcentrum. Toen van Vliet in 2015 voor het eerst in het huidige pand van de bibliotheek kwam, was hij blij verrast dat er een mooi podium stond. En dat allemaal in een dorp. "Ik vond het destijds ook leuk om voorstellingen te organiseren, daar had ik ook een achtergrond in als vrijwilliger. Naast het oefenen gebeurde er weinig in het pand", zegt Van Vliet. "Begin 2015 zat de gemeente met het pand in de maag. Het had volgens hem zomaar gekund, dat het pand was verkocht aan een projectontwikkelaar. "Het zou jammer zijn van het mooie podium, dat kun je nergens anders in het dorp in kwijt." Hij besloot zich in te zetten om in ieder geval het podium te behouden voor het dorp. "Het was belangrijk om ervoor te zorgen dat het pand niet zou worden verkocht en dat het podium gebruikt zou worden." Na gesprekken met de gemeente werd het voor Van Vliet duidelijk dat er wat moest gebeuren om het pand te behouden. Hij ging op zoek naar andere vrijwilligers, die het ook belangrijk vonden dat het podium gebruikt zou worden en zo ontstond het bestuur van Theater 't Web. Na onderhandeling met de gemeente kwam uiteindelijk de bibliotheek in zicht, die eigenaar werd van het pand.

Theater 't web maakt op een aantal maal per maand op zaterdag gebruik van het pand om een filmdag te houden, of een voorstelling te organiseren. "Ik vind het wel bij een dorp passen dat er af en toe op zaterdag iets gebeurt." Van Vliet vindt het heel belangrijk dat de jeugd in een dorp een plek een plek hebben waar ze hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen. "Je hoort in een dorp een ruimte te hebben, waar je je eerste stap zet. De gemeente was wel blij dat wij wat leven in de brouwerij wilden brengen. Als wij er destijds nooit tussen waren gaan zitten, dan was dit pand weg geweest." Naast filmdagen worden er regelmatig cabaret,- en theatervoorstellingen georganiseerd. "De zaterdagen zijn altijd beregezellig en stampvol." Theater 't Web groeit uit tot een begrip in Bleiswijk. Dit had niet gekund zonder de inspanningen van onder meer Van Vliet. "Er staat in ieder geval nog genoeg leuks op het programma," zegt Van Vliet. "Op 15 juni zal de eerste talentendag worden georganiseerd, de DEB Challenge. Dit zal het hoogtepunt vormen, waarin alles samenkomt."

Meer berichten