Gynzy Kids op het smartbord: juf Kim legt de leerling uit wat hij moet doen.
Gynzy Kids op het smartbord: juf Kim legt de leerling uit wat hij moet doen. (Foto: Amel Bali)

De Vuurvogel, vooruitstrevend te werk

Amel Bali

Doelgerichter werken met Gynzy

Sinds het begin van dit schooljaar werkt de openbare basisschool de Vuurvogel in Bergschenhoek, met het leerprogramma Gynzy Kids. Als een van de weinige scholen, heeft de Vuurvogel gekozen voor deze nieuwe manier van lesgeven. "We willen meer doelgericht te werk gaan", zegt Kim Haring, leerkracht van groep 5/6. Inmiddels is het eerste half jaar voorbij en zijn de reacties alom enthousiast. Kinderen vinden het fijn om ermee te werken en ouders geven aan dat ze een stijging in de resultaten zien. "Ik merk dat de resultaten omhoog gaan en daar ben ik hartstikke blij mee. Het is ook meer van deze tijd om met een laptop of tablet te werken", zegt Peter Dedert, vader van Isolde uit groep 5.

BERGSCHENHOEK – Gynzy is een online programma voor leerkrachten uit het basisonderwijs, dat het lesgeven met een digibord makkelijker maakt. De kinderen van de Vuurvogel hebben in de bovenbouw allemaal een eigen Chromebook met touch-functie. Voor spelling en rekenen wordt er gewerkt met Gynzy. Voor de andere vakken wordt er in een schrift gewerkt of met een andere werk vorm. Met dit programma hoeven de leerkrachten het werk niet meer na te kijken, dat wordt automatisch door het programma gedaan. Voorafgaand aan de les, kan de leerkracht per leerdoel zien, welke kinderen het doel al beheersen. Zij hoeven dan niet mee te doen met de instructie. "Kinderen worden zo individueel uitgedaagd. Vooral de sterkere leerlingen kunnen meer verdiepend en verbredend aan de slag. Voor de kinderen met rekenproblemen is het fijn, dat zij extra kunnen oefenen", zegt Haring. "Het programma werkt adaptief. De opdrachten worden aangepast aan het niveau van het kind. Iedereen wordt uitgedaagd en niet meer gefrustreerd", vindt Haring. Ook de kinderen vinden dit een fijne manier van werken. "Ik vind het handig dat ik meteen kan zien of ik het fout heb", zegt Gwen Verhagen. Hoe vaker leerlingen oefeningen goed hebben, des te hoger wordt de moeilijkheid van iedere opdracht of toets. De kinderen krijgen direct feedback en de mogelijkheid om fouten te verbeteren. De moeilijkheidsgraad wordt automatisch aangepast.

Ook ouders staan achter het programma. "Voor mijn dochter werkt het heel goed. Het programma spitst zich toe op de leerling en dat heeft veel voordelen", zegt Dedert. Gynzy kids is een interactief programma. Volgens Dedert houdt het ook de aandacht van de kinderen vast. Met Gynzy kids kunnen leerlingen zelfstandig oefenen en hun huiswerk maken. "De drempel om de tablet te pakken en iets voor school te doen is laag", zegt Dedert. Twan Smith vindt het ook leuk om af en toe spelletjes op Gynzy te spelen. De kinderen oefenen ook thuis met het programma. "We hebben vaste dagen", zegt Gwen. "Ik ook", zegt Twan. "Je kan dan zelf kiezen wat je oefent bijvoorbeeld spelling of rekenen." Gwen vindt het helemaal niet erg om thuis aan Gynzy te werken. "De tijd gaat wel snel. Ik heb vaak niet eens door, hoelang ik er al op zit".

Meer berichten