Foto: Muhammad Ali

Van taalcursist naar taalbegeleider

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Muhammad Ali uit Berkel en Rodenrijs kreeg eind januari de taalheldenprijs in de categorie taalbegeleider. Ali leerde in een snel tempo Nederlands, haalde vlot zijn inburgeringsdiploma en werkt inmiddels als vrijwillig taalbegeleider bij bibliotheek Oostland en als tolk bij Vluchtelingenwerk. Een bijzondere prestatie als je bedenkt dat hij een jaar geleden zelf bezig was met taalbeheersing.

BERKEL EN RODENRIJS – Muhammad Ali kwam in 2014 naar Nederland. Hij vluchtte samen met zijn broer uit het thuisland Syrië. Ali en zijn broer woonden een jaar in diverse asielzoekerscentra door heel Nederland. In december 2015 kwamen ze in Berkel en Rodenrijs. Voordat hij naar Berkel en Rodenrijs kwam, had Ali niet de mogelijkheid om taallessen te volgen. "Het was voor ons een vervelende tijd. We konden niks anders dan eten, slapen en wachten", zegt Ali. Voor iemand die gewend was om zich te ontwikkelen en in te zetten voor de maatschappij, was deze periode van wachten vooral frustrerend. In 1998 begon Ali als leerkracht in het basisonderwijs in Syrië. Tijdens zijn loopbaan ontwikkelde hij zich van leerkracht, naar docent. Ondertussen behaalde hij zijn master en werd hoofd van de leerkrachten. Ali bleef zich ontwikkelen en werkte in zijn laatste jaren in Syrië bij de onderwijsinspectie als inspecteur. Nadat de oorlog uitbrak schreef hij samen met andere docenten lesboeken voor kinderen, die door de oorlog lessen hadden gemist. "Nederlands als taal is niet moeilijk", vindt Ali. "Voor vluchtelingen zijn de omstandigheden waaronder ze de taal moeten leren vaak een obstakel. Vluchtelingen denken vaak aan wat ze hebben meegemaakt en aan hun families, die ze hebben achtergelaten. Vergeleken met het Arabisch is de grammatica van het Nederlands veel makkelijker. In het Nederlands kun je met 10.000 woorden al samen praten."

"Toen ik in Lansingerland kwam, ben ik de volgende dag direct naar de plaatselijke bibliotheek gegaan, om te informeren naar mogelijke taallessen." Ali sprak op dat moment alleen Arabisch en Engels. Hij begon vol goede moed aan de beginnerscursus om Nederlands te leren, maar voor zijn gevoel was dit nog niet genoeg. Hij volgde in Rotterdam een inburgeringscursus. Deze behaalde hij in vier maanden. "Ik dacht alleen maar aan het verbeteren van mijn taal, want ik wist dat als ik een goede baan wil, dat ik eerst goed Nederlands moet kunnen", zegt Ali. Hij probeerde het Engels te vermijden, om zichzelf te dwingen Nederlands te praten. Inmiddels heeft Ali de Nederlandse nationaliteit, dit geeft hem zekerheid om aan zijn toekomst te werken. Het geldbedrag dat hij heeft gewonnen met de taalheldenprijs, wil hij graag gebruiken om zijn Nederlands te verbeteren. "Ik wil graag de NT2 opleiding volgen en mijn uitspraak van de Nederlandse taal verbeteren. De komende tijd ga ik uitzoeken hoe ik dit bedrag hiervoor kan gebruiken." In de toekomst wil Ali graag werken als inburgeringsdocent, het onderwijs zit immers in zijn bloed.

Meer berichten