Marije (tweede vanaf links, eerste rij) met de rest van het Human Power Team.Foto: Bas de Meijer
Marije (tweede vanaf links, eerste rij) met de rest van het Human Power Team.Foto: Bas de Meijer (Foto: Bas de Meijer)

Studente presenteert ontwerp ligfiets

Redactie

Marije Markensteijn in team

Marije Markensteijn (21) uit Berkel en Rodenrijs maakt deel uit van studentenproject het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Vorige week hebben zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets gepresenteerd: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september het wereldrecord snelfietsen van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada.

Berkel en Rodenrijs - Marije is de Projectmanager van het team. "Dit houdt eigenlijk in dat ik ervoor zorg dat het project op rolletjes verloopt en alles op tijd af is", legt Marije uit. "Ik heb veel contact met mijn teamgenoten en partners over de stand van zaken, en probeer eventuele problemen te voorzien en voorkomen."
Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets onder andere geen raam. "Door een raam ontstaat er een klein randje in de vorm, dit zorgt ervoor dat de stroming van de lucht van een mooie laminaire stroming, overgaat naar een turbulente.", legt Tomas Gast, de Chief Engineering van het team, uit. "Dit levert bij hoge snelheden behoorlijk wat extra weerstand op. Daarom halen we het raampje volledig weg, en vervangen we dit door een minicameraatje achterop de kap."
De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en bovendien zo klein mogelijk gemaakt om de luchtweerstand te beperken. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt.

In september 2019 zal het team deelnemen aan het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Nevada, Amerika. "In het plaatsje Battle Mountain bevindt zich een rechte weg van 10 kilometer lang: lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en ten slotte weer af te remmen." vertelt teammanager Britt Krabbenborg. "Door de ligging op 1400 meter hoogte is de lucht ijler, waardoor de luchtweerstand lager is, wat ideaal is voor een recordpoging." De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Jennifer was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC. Rosa heeft tot de zomer op hoog niveau en zelfs op de wereldkampioenschappen geroeid.
Het Human Power Team is een studententeam dat ieder jaar naar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen. Dit wordt gedaan door een extreem aerodynamische ligfiets te bouwen en door twee atleten te trainen. Het team bestaat uit 16 studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die een jaar hun studie op stop zetten om hun doel te kunnen behalen: het vestigen van een wereldrecord.

Meer berichten