Foto: Kees van Rongen

Geluidsscherm bij Kruisweg

Kees van Rongen

Gedeputeerde van Zuid-Holland Floor Vermeulen en wethouder Simon Fortuyn lieten afgelopen maandag de eerste paal van het geluidsscherm bij buurtschap Kruisweg de grond ingaan. "Een historisch moment," benadrukte Paul Dietz, voorzitter van de Belangenvereniging de Kruisweg.

Lansingerland – "Kruisweg werd in 2012 nog tot het meest bedreigde buurtschap van ons land uitgeroepen. Daar hebben we nu iets aan gedaan. Naast dat de leefbaarheid omhoog gaat, is met dit geluidsscherm ook ons bestaansrecht als uniek buurtschap extra bevestigd," meent Paul Dietz.

Het bestaande glazen geluidsscherm achter restaurant Pannekoe langs de N209 richting Benthuizen wordt doorgetrokken tot de Zoetermeerselaan. Bovendien wordt het opgehoogd tot een totale hoogte van 4 meter. Het onderste deel van het scherm is dicht en niet van glas. Noordelijk van de Zoetermeerselaan komt een nieuw geluidsscherm met als basis een stalen wand. Op enkele plekken komen hier glazen panelen in. Bewoners van Kruisweg behouden daardoor uitzicht op de omgeving, maar kunnen omgekeerd niet bekeken worden. Aan de wegzijde worden schermen van strekmetaal tegen de damwand en het glas geplaatst. Aan de zijde van de Kruisweg komt een pad voor onderhoudswerk.

Gedeputeerde Floor Vermeulen noemt het een belangrijk project. "Geluidsoverlast beperken op provinciale wegen is heel complex. Bewoners hebben een positieve bijdrage geleverd om het geluidsscherm optimaal in te passen."

Wethouder Simon Fortuyn memoreerde, dat geluidsschermen bij Bleiswijk, Bergschenhoek en Kruisweg door de gemeente waren gepland. "Maar tot mijn verbijstering bleek Kruisweg enkele jaren geleden af te vallen vanwege doelmatigheid. De hogere overheid vond het aantal inwoners van Kruisweg te weinig om een en ander te financieren. De gemeente Lansingerland bleef zich inzetten om de geluidsoverlast aan te pakken. De samenwerking met de Belangenvereniging de Kruisweg was uitstekend. Ik heb de bewoners nooit als een actiegroep gezien, omdat we met hen juist heel goed kunnen samenwerken. Voor het geluidsscherm konden we één miljoen vrijmaken uit de pot voor de HSL en de provincie zorgde voor de resterende 1,4 miljoen euro. We verwachten volgend jaar te kunnen beginnen met de geluidsschermen bij Bergschenhoek en later bij Bleiswijk."

Paul Dietz liet weten, dat de Belangenvereniging de Kruisweg nog niet kan stoppen. "We gaan nu onze pijlen richten op het gebied tussen de Rotte en Kruisweg. Een recreatievere bestemming, mogelijk als verbinding met Bentwoud geeft Kruisweg een logischere positie in het landschap. Met natuurlijk een mooi vergelijkbaar scherm langs de A12."

Meer berichten