Fraukje, René en Elleke Werner.
Fraukje, René en Elleke Werner. (Foto: Studio Ariane Kok)

Familie geeft bijzonder boek uit

Troostknuffel speelt hoofdrol

Fraukje, René en Elleke Werner uit Bleiswijk verloren in 2002 hun toen dertienjarige dochter en zus Lianne. Na een ziekbed van maanden met Aapje, haar troostknuffel aan haar zijde, overleed zij aan de gevolgen van leukemie. Dit aapje vormt de inspiratiebron voor het voorleesboek Aapje Papillon. "Onze droom is echt werkelijkheid geworden."

Bleiswijk - Zeventien jaar geleden stierf Lianne aan de gevolgen van leukemie. Een ingrijpende verlies voor de familie. “Er was daarna natuurlijk een pijnlijke periode van rouw waar we doorheen moesten. Het is immers verschrikkelijk om je jonge kind te verliezen. Tien jaar later kreeg ikzelf de diagnose borstkanker, twee weken nadat bij ons destijds tienjarig neefje Ruben ook leukemie werd geconstateerd”, vertelt Fraukje. “Onze wereld stortte natuurlijk weer in, maar Ruben en ik gaven elkaar eenzelfde troostaapje als die van Lianne, om ons samen sterk te voelen tijdens de behandelingen.” Uiteindelijk zijn na die moeilijke tijd zowel Fraukje als Ruben gelukkig ziektevrij.
Toch bleef Aapje een belangrijke rol spelen. “Aapje ging vanaf dat moment met verschillende fietsers mee de Alpe d’Huez op om het goede doel te steunen”, neemt René het gesprek over. “Eerst met onze goede vriendin Monique en daarna met anderen. Aapje kwam met steeds meer souvenirs terug en werd echt een symbool van Alpe d’HuZes.” De familie nodigde vervolgens Marco Hendriks van de Rotterdam Fund Racers uit om Aapje mee te nemen op zijn volgende rit. “Tijdens dat gezellige gesprek raakte Marco meteen gemotiveerd om er een fabel over te schrijven”, glundert Fraukje. “Toen we later het verhaal van Aapje Papillon te lezen kregen, sprongen de tranen in mijn ogen.”

Deze fabel bleek beslist boekwaardig te zijn en al snel pakten familieleden het op om er een voorleesboek van te laten maken. Er werd driftig gezocht naar een illustrator en Katrijn Jacobs ging snel met de tekeningen aan de slag. Aapje Papillon kreeg echt een gezicht. “Toen Mary van Duuren van ADOREMI Uitgeverij ook nog op ons pad kwam, ging alles ineens in een stroomversnelling”, glundert Fraukje. “Er moest nog zóveel gedaan worden, dat ik het door ons drukke bestaan met ons bedrijf haast niet meer kon overzien. We wilden dolgraag het boek lanceren op de dag dat Lianne dertig jaar zou zijn geworden.” René is vastberaden. “En dat gaat nu ook gebeuren, dankzij het fijne team om ons heen. De boeken worden momenteel gedrukt en zijn ook al te reserveren. Op die 6e april zullen we gaan vieren dat deze droom gaat uitkomen. Daarna zal het boek overal te koop zijn. We zullen alle opbrengsten ervan gaan doneren aan KWF, Alpe d'huZes en KiKa."

Het zal op 6 april een prachtige happening worden, met een muzikaal optreden van Lisanne Spaander, ambassadeur van het Prinses Máxima Centrum. Het boek is bij velen al goed ontvangen en medisch journalist René Steenhorst heeft er vorige week een mooie column over geschreven in de Telegraaf. “We hopen dat Aapje Papillon de wijde wereld ingaat, als troostverhaal voor iedereen. Het gaat over dromen waarin alles kan en dat je de hoop nooit moet opgeven”, zegt Fraukje. “De naam van onze Lianne blijft op deze manier genoemd worden, maar we weten zeker dat Aapje Papillon ook in vele harten zal gaan zitten. Onze droom is nu echt werkelijkheid geworden.”

Aapje Papillon, geschreven door Marco Hendriks en met tekeningen van Katrijn Jacobs, is vanaf 6 april voor € 16.95 te verkrijgen in de boekhandel. Het boek wordt uitgegeven door ADOREMI Uitgeverij. Via de webwinkel is het boek alvast te bestellen: www.adoremi-moments.nl

Meer berichten