Miek leest een verhaal uit haar boek voor tijdens de presentatie op 13 februari (rechts moeder Cathelijne).
Miek leest een verhaal uit haar boek voor tijdens de presentatie op 13 februari (rechts moeder Cathelijne). (Foto: Amel Bali)

Miek (9) schreef een eigen boek

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Miek Brouwer uit Bleiswijk schreef samen met haar moeder Cathelijne het boek: 'Anders, maar dan anders…'. In februari werd het boek gepresenteerd in de boekhandel Muilenburg in Bleiswijk, in het bijzijn van wethouder Ankie van Tatenhove. Het boek bevat 31 verhalen van dieren, die net anders zijn dan andere dieren. "Miek is gek op dieren", zegt Cathelijne.

BLEISWIJK – Miek houdt van knutselen, samen met haar moeder hebben ze al heel wat ideeën uitgewerkt, onder de naam: 'Mamiek'. Miek verzon zelf de naam Mamiek en bedacht een logo, dat ook op het boek staat afgebeeld. Het leek haar wel leuk om een keer iets groters te maken dan alleen een tekening. Zo ontstond langzamerhand het idee om een boek te schrijven en te voorzien van illustraties. In mei 2018 begon Miek samen met haar moeder aan het boek. "We gingen brainstormen en zo kwamen we uit op dit idee", legt Miek uit. Het boek bevat 31 kleine verhaaltjes over dieren, die net een beetje anders dan anders zijn. Miek maakte een lijstje met dieren. Zo kwam ze op een egel zonder stekels, een slimme ezel en de giraffe met de korte nek. Het leukste verhaal vindt Miek het verhaal van de haai zonder tanden. "Joris de haai liep over tandpijn te mokken, daarom werden al zijn tanden getrokken. Nu kan hij de visjes wel vergeten en werd hij gedwongen om soep met een rietje te eten", leest Miek voor. Miek vroeg haar klasgenootjes om te helpen met de tekeningen. Elke verhaal is dan ook voorzien van een mooie kleurrijke tekening, met de naam van degene die de tekening heeft gemaakt. In de kerstvakantie werd het boek afgerond. Nadat het boek gedrukt was, hebben Cathelijne en haar moeder boekhandel Muilenburg in Bleiswijk benaderd of het boek daar verkocht mocht worden. Inmiddels zijn er al 20 boeken verkocht, Miek is dan ook heel trots.

Naast het schrijven en tekenen, houdt Miek erg van knutselen. "Miek vindt het soms moeilijk om haar vrije tijd op te vullen, maar met knutselen kan ze uren bezig zijn. Ik knutsel ook graag, we maken veel dingen samen", vertelt Cathelijne. Zo maakten de twee een minimuseum, waar ze allemaal kleine schilderijen hebben nagetekend van bekende kunstenaars. "Miek is heel creatief en zit vol ideeën. Soms wordt ze wakker en zegt ze: 'ik heb een idee en dan denken wij: oh jee'", zegt Cathelijne lachend. Onlangs heeft ze een vogelhuisje omgetoverd in een klein minihuisje met rietjes als regenpijpen en kleine bloempotjes voor de deur. Het leukste vindt Miek het bedenken van ideeën en het illustreren van verhalen. Op de vraag of ze al nieuwe ideeën heeft voor een volgend boek, lichtten haar ogen op en begint ze enthousiast te vertellen. "Het lijkt me ook leuk om een boek te schrijven over voorwerpen, die een avontuur beleven." Wij houden Miek in de gaten en gaan vast nog veel over haar horen!

Meer berichten