Lucia van Stenis, toont trots haar beker, die ze tijdens de Stars on Ice Cup won in januari.
Lucia van Stenis, toont trots haar beker, die ze tijdens de Stars on Ice Cup won in januari. (Foto: Amel Bali)

Lucia van Stenis, a star on ice

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Lucia van Stenis (7) is geboren in Rusland en woonde tot voor kort in Moskou. Hier maakte ze al op jonge leeftijd kennis met het schaatsen. Sinds twee jaar zit ze op kunstrijden. Ondanks deze korte periode heeft ze al een aantal prijzen in de wacht gesleept. Voor de eerste keer haalde ze in januari goud op de internationale wedstrijd Stars On Ice Cup in Zoetermeer. "Het was heel leuk om mee te doen, vooral omdat ik de eerste prijs heb gehaald", zegt Lucia trots.

BERKEL EN RODENRIJS – Lucia zag voor het eerst schaatsen in een tekenfilm. Ze was toen twee jaar oud en wilde heel graag leren schaatsen. Ze ging voor het eerst schaatsen, toen ze in Moskou op school zat. "Tijdens de gymlessen werd er schaatsles gegeven", vertelt Tanja van Stenis, moeder van Lucia. "We wilden toen een paar lessen nemen, zodat het schaatsen op school ook makkelijker zou gaan. Uiteindelijk vond Lucia het zo leuk dat ze op schaatsles bleef." Sinds anderhalf jaar woont het gezin in Berkel en Rodenrijs. Ook hier wilde Lucia doorgaan met schaatsen. Ze volgde eerst lessen in Zoetermeer, maar stapte al gauw over naar Kunstrijvereniging de Drechtsteden in Dordrecht. "In Zoetermeer ligt er een half jaar geen ijs op de baan, dat schiet niet op, daarom zijn we verder gaan kijken. Er is wel weinig keus qua kunstrijden in Nederland, dat is wel jammer", zegt Van Stenis. Lucia traint drie keer in de week. Naast de reguliere training krijgt ze een half uur per week privétraining. "Privétraining had Lucia ook in Rusland. Het is het meest effectief, je ziet meteen resultaat", zegt Van Stenis.

In Nederland is kunstrijden niet zo bekend als in Rusland. "Kunstrijden is in Rusland topsport", legt Van Stenis uit. "Bij kunstrijden maken we sprongen, rijden we pirouettes en voeren we pasjes uit", zegt Lucia. "Er wordt een bepaald programma geoefend", legt Van Stenis uit. "Dat heet een Kür. Tijdens een wedstrijd moet je deze zo mooi mogelijk presenteren aan de jury, zonder fouten. "Elk jaar krijgen we een andere Kür", voegt Lucia toe. "De Kür is afhankelijk van het niveau. Elke Kür heeft bepaalde elementen, die foutloos uitgevoerd moeten worden. De jury kijkt naar de totale uitvoering, dus ook hoe stabiel je op het ijs staat", legt Van Stenis uit. Lucia vindt dat geen enkel probleem. "Soms is het moeilijk, maar vaak ook niet. Alles wat we moeten doen, lukt wel", zegt ze. Volgens Van Stenis wordt er eindeloos geoefend met name op de Kür. "Er kan tijdens een wedstrijd altijd wat mis gaan, door omstandigheden. Soms voelt het ijs anders aan en dan verloopt de wedstrijd ook anders, omdat ze dan voorzichtiger gaat schaatsen om niet te vallen." Lucia heeft het wel eens meegemaakt dat het ijs anders aanvoelde. "Het ijs was niet zo glad als ik gewend was", zegt Lucia.

Meer berichten