José Alonso Mosquera wil een lespakket met voedingsadvies aanbieden aan scholen.
José Alonso Mosquera wil een lespakket met voedingsadvies aanbieden aan scholen. (Foto: Amel Bali)

Voedingsadvies is goud waard

Amel Bali

Burger in het zonnetje

José Alonso Mosquera is een van de vijf initiatiefnemers van het Lansingerlands Initiatief. Mosquera wil met het initiatief: voedingsadvies op scholen, Lansingerland de gezondste, fitste en vitaalste gemeente van Nederland maken. Mosquera heeft zelf ondervonden hoe het is om als obees door het leven te gaan. Inmiddels heeft hij veel kennis over gezonde voeding opgedaan en geeft hij trainingen bij Crossfit Lansingerland.

BERGSCHENHOEK – De basis van alles wat ik doe in mijn werk binnen Crossfit is voeding. Voedingsadvies is de basis van alles." Volgens Mosquera zijn er in de hedendaagse samenleving steeds meer problemen, die veroorzaakt worden door voeding. "Sinds 1990 is diabetes type II een kinderziekte, voorheen bestond dit nauwelijks bij kinderen. Dit zijn problemen die zijn ontstaan aan de hand van ons veranderde voedingspatroon." Ook Lansingerland heeft met dit probleem te maken. "51 % van de inwoners uit Lansingerland heeft overgewicht waarvan 14 % obees is", zegt Mosquera. Hij pleit al geruime tijd voor voedingsadvies op scholen en besloot zijn idee te gebruiken voor het Lansingerlands Initiatief.

Eind februari heeft Mosquera een pilot gedraaid met 15 leerkrachten van de Prins Johan Frisoschool. "De leerkrachten hebben het programma Voedingsadvies op School (VOS) met succes doorlopen. De leerkrachten zijn aan het programma begonnen, zodat zij een voorbeeld kunnen zijn voor de kinderen." Het leerprogramma bevat informatie over macronutriënten, metabolisme en de werking van het lichaam. De leerkrachten zijn aan de slag gegaan met een lichamelijke training en met voeding. Aan de start van de training is er een bodyscan gemaakt om de lichaamspositie te bepalen en een benchmark training om te kijken waar de persoon staat. Aan het einde van de training werd dit herhaald om de resultaten te meten. Het lespakket voor leerlingen is bestemd voor groep 6 t/m 8. De kinderen krijgen per klas een aangepast programma over wat voeding met het lichaam doet en informatie over de rol van voeding in de samenleving, sociale reflectie en een onderdeel beweging.

Mosquera kampte jaren geleden zelf met overgewicht. "Ik heb zelf 97 kilo gewogen. Ik weet wat voor een hel het is om zes maanden lang op 1.000 calorieën per dag te leven en twee uur per dag te sporten. Mijn lichaam was wel 25 kilo afgevallen, maar helemaal kapot. Dat wens ik niemand toe. Volgens Mosquera kun je op een duurzame manier afvallen. "Het uitgangspunt is voeding, die kennis is goud waard. Dat is mijn uitgangspunt geweest om mee te doen met het Lansingerlands Initiatief. Burgers moeten beseffen wat voeding met een lichaam doet en specifiek kinderen, want dat is de volgende generatie. Als je vijf eetmomenten hebt op een dag, zorg ervoor dat je vier eetmomenten hebt met voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft om jou de beste versie van jezelf te laten worden.

Meer berichten