Sandy Rijs in haar tuin
Sandy Rijs in haar tuin (Foto: Amel Bali)

Een plukberm voor Lansingerland

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Sandy Rijs loopt al een aantal jaar met het idee rond, om meer groen in de gemeente te krijgen. "Er is veel nieuwbouw in de gemeente Lansingerland. Er worden veel bomen gekapt, dat is best wel jammer. Ik zou best graag een groene gemeente willen hebben." Ze nam deel aan het Lansingerlands Initiatief met het idee: 'Plukberm of eetbare ruimte', een plek om planten, fruitbomen en struiken volgens de permacultuur te planten. Als tuindersdochter heeft ze van jongs af aan de liefde voor de natuur meegekregen.

BERGSCHENHOEK – "Ik probeer de filosofie van de permacultuur door te geven. Bij permacultuur wordt er op een ecologisch verantwoorde manier voedsel verbouwd, in een ecodivers systeem. Er worden verschillende planten gezaaid, die elkaar kunnen versterken. Deze planten kunnen ook allerlei voordelen voor elkaar hebben. Dit allemaal gebeurt volledig ecologisch, dus zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dit is tevens heel duurzaam." Rijs volgde een jaar lang twee dagen in de week een cursus over permacultuur. "Ik wilde me er eerst goed in verdiepen en kennis opdoen." Rijs houdt zelf van tuinieren en gebruikt in haar eigen tuin op kleine schaal de uitgangspunten van permacultuur. "In de herfst heb ik bijvoorbeeld alle vallende bladeren bij elkaar verzameld. Ook het afval van de planten kan gecomposteerd worden. Dit is dan natuurlijke mest voor de tuin. Je hebt dan geen kunstmest meer nodig."

Het idee van Rijs is om fruitbomen, struiken en planten op braakliggend percelen van de gemeente te planten. Rijs heeft twee plekken in gedachten waar ze de planten, bomen en struiken wil planten. "Het gaat om een stuk grond van de gemeente aan de Julianalaan en een stuk gras tegenover de speeltuin bij de sportvelden", zegt Rijs. Ze wil dan vooral de Nederlandse fruitbomen planten, zoals appels, peren en pruimen. "Deze kunnen het beste in ons klimaat groeien, maar bessen en frambozen zouden het ook goed doen. Je werkt dan in een lagensysteem. Een boom is hoog, daaronder kun je ook fruitplanten of struiken laten groeien. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte." Naast dat het erg mooi is om te zien, mogen alle Lansingerlanders uiteindelijk het fruit gratis plukken. Samen met vrijwilligers wil Rijs de stukken grond gaan onderhouden. Rijs vraagt met de deelname aan het Lansingerlands initiatief een bijdrage om de bomen, struiken en planten aan te schaffen en toestemming om gebruik te maken van de twee bovengenoemde stukken grond. Het slagen van haar initiatief valt of staat met het toewijzen van de stukken grond door de gemeente. Dit initiatief heeft volgens Rijs als doel een sociaal karakter, omdat je iets samen met elkaar doet. "Daarnaast brengen we een stukje groen terug in de gemeente op een plek waar nu alleen gras ligt en waar niet zoveel gebeurt."

Meer berichten