Gert van Vliet met achter hem de Pipowagen
Gert van Vliet met achter hem de Pipowagen (Foto: Amel Bali)

Pipo-wagen is rustpunt in Groenzoom

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Gert van Vliet woont samen met zijn vrouw Jellie, op Hoeve Cornelia. Hier hebben ze samen een bed & breakfast. Ook is er een atelier en een theetuin. In de wijde omtrek van de Groenzoom wordt Hoeve Cornelia vaak gebruikt als tussenstop van wandelaars en fietsers in de Groenzoom. Van Vliet merkte dat recreanten in het gebied behoefte hebben aan een rustpunt, waar ze even wat kunnen drinken of gebruik kunnen maken van het toilet. Hij besloot zijn idee voor een rustpunt in te dienen voor het Lansingerlands Initiatief.

BERKEL EN RODENRIJS – In een recreatief blad las het echtpaar dat er landelijk rustpunten werden gemaakt door de stichting Rustpunt. Op dit moment zijn er ongeveer 500 rustpunten door heel Nederland. Volgens Van Vliet past een rustpunt ideaal bij Hoeve Cornelia. Van Vliet vraagt eenmalige inrichtingskosten voor een 'pipo-wagen' en een herkenbare ontvangstruimte aan het begin van de theetuin. Zelf heeft hij al enig voorwerk gedaan. "We hebben informatie ingewonnen bij stichting Rustpunt over de voorwaarden. In principe voldoen we aan alle voorwaarden. Ook hebben we alvast een pipo-wagen aangeschaft. Deze willen we gaan opknappen, beschilderen en voorzien van elektriciteit. Mensen die bijvoorbeeld met de elektrische fiets komen kunnen deze daar opladen. In de pipo-wagen komt ook een koelkast en een koffiezetapparaat, waterkoker en wat fris, zodat de mensen zichzelf kunnen bedienen. Buiten de Pipo-wagen komen stoelen en tafels waar de mensen even kunnen bijkomen en van de natuur kunnen genieten. In de pipo-wagen komt ook informatie over de Groenzoom, fietsroutes, cultuurhistorie en evenementen in de buurt. Verder zal er een fietspomp aanwezig zijn en een fiets repareer setje. Wat ook belangrijk is, is een wateraansluiting. Bij het rustpunt zal er ook de mogelijkheid zijn om een toilet te bezoeken. We merken nu ook dat hier veel behoefte aan is", zegt Van Vliet. Voor een kopje koffie of thee en het gebruik van het toilet zal een kleine bijdrage worden gevraagd. Aangezien er in de buurt een mooi stukje geschiedenis bekend is over Anthoni van Leeuwenhoek, is Van Vliet van plan om daarover iets tentoon te stellen in het Rustpunt. Antoni van Leeuwenhoek is de grondlegger van de microbiologie. Hij ontdekte in de 17e eeuw voor het eerst micro-organisme op de plek waar nu de Groenzoom is in Berkel en Rodenrijs, vlakbij Hoeve Cornelia.

Volgende week donderdag beslist de raad welke initiatieven doorgaan naar de publiekpeiling. In juni mogen de inwoners van Lansingerland twee weken lang stemmen op het beste initiatief. De feestelijke bekendmaking van de winnaar(s) is op 17 juli 2019. De prijs is een aanmoedigingsbedrag van maximaal de helft van het benodigde budget.

Meer berichten