Deks bij zijn draaitafel.
Deks bij zijn draaitafel. (Foto: Amel Bali)

Deks, een jonge opkomende dj

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Deks Hanselman (13) uit Bergschenhoek heeft een grote hobby, namelijk dj'en. Hij raakte geïnspireerd door de bekende dj Martin Garix, nadat hij een concert in Amsterdam had bezocht. Inmiddels is Deks zich steeds meer gaan verdiepen in de wereld van een dj, heeft hij zijn dj-set uitgebreid en heeft hij ook al wat optredens mogen verzorgen. Reden des te meer om Deks in het zonnetje te zetten.

BERGSCHENHOEK – Deks raakte drie jaar geleden geïnteresseerd in dj'en. "Mijn buurman draait muziek; hij is ook een dj. Ik zag het bij hem en het sprak me wel aan." De interesse in het dj'en was het begin van een zoektocht naar meer informatie en voorbeelden. "Ik zocht op YouTube naar filmpjes over dj'en en kocht een klein dj-apparaat. Met het apparaat ben ik steeds meer gaan ontdekken en gaan uitproberen. Ik had een app op de computer waarmee je verschillende nummers kan mixen. De app is wel lastig, omdat je geen apparaat met knopjes hebt", vertelt Deks. Gaandeweg breidde hij ook de apparatuur steeds meer uit. "Ik ben steeds grotere dingen gaan kopen en de set gaan uitbreiden.

Twee jaar geleden heb ik dj-les gevolgd in Rotterdam bij DJ sound." Daar leerde Deks hoe hij op een apparaat kon draaien en hoe hij verschillende nummers kan mixen. Inmiddels draait Deks zijn nummers vooral op gevoel. "Ik probeer veel uit en kijk hoe het loopt. Het is wel belangrijk om op zoek te gaan naar nummers met dezelfde BPM. BPM zijn de beats per minuut. Deze nummers hebben dezelfde beat en dan is het makkelijker om ze te mixen." Ondanks dat, mixt Deks tegenwoordig ook nummers, die niet dezelfde beat hebben. "Ik draai nu vooral hiphop, deze nummers hebben vaak niet dezelfde BPM. Je moet er dan effecten bij doen.

Deks hoopt later een bekende dj te worden, momenteel is hij bezig om meer bekendheid te krijgen. Hij draait nu vooral op buurtfeesten, schoolfeesten en kinderfeesten. Dit jaar werd Deks gevraagd om te draaien op het plein in Bergschenhoek, tijdens Koningsdag. Op 7 en 8 september zal Deks ook draaien tijdens het evenement SamenLoop voor Hoop. "Ik wil dan meedoen voor het goede doel", zegt Deks. De jonge dj draaide ook op het schoolfeest van zijn oude basisschool Pius X. Deks had het goed voorbereid. Hij deelde vooraf blaadjes uit, waarop de kinderen konden aangeven welke 10 nummers zij het liefst luisteren. Sommige nummers zoals 'Huts' werden veel gevraagd, dus ik wist dat ik die sowieso moest draaien." Deks hoopt natuurlijk nog vaak te kunnen draaien. Hij heeft een folder gemaakt waar zijn contactgegevens op staan. "Later hoop ik op grote festivals te draaien zoals Tomorrowland en het Hiphopfestival Woohah." Deks wil graag in de toekomst verder gaan met muziek. Na de middelbare school wil hij naar de Herman Brood academie. "Je leert daar producen, dus je eigen nummers maken. Ik vind het leuk om een eigen draai te geven aan de muziek en anderen mee te laten genieten.

Meer berichten