Wim van Santen houdt naast klussen ook van tuinieren. Foto: Amel Bali
Wim van Santen houdt naast klussen ook van tuinieren. Foto: Amel Bali (Foto: Amel Bali)

Wim klust al 19 jaar in Bleiswijk

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Wim van Santen draait zijn hand niet om voor een klusje. Sinds de oprichting van de Klussendienst, 23 jaar geleden, is hij er al nauw bij betrokken. Eerst als klusjesman, later als coördinator van de klussendienst. Hij koppelt inmiddels ruim 19 jaar aanvragen voor klussen met klussers. Zelf springt hij regelmatig bij om een klusje te doen. Halverwege deze maand houdt hij het voor gezien. "Ik loop al twee jaar rond met deze beslissing. Ergens ben ik er wel blij om dat het nu klaar is", zegt hij.

BLEISWIJK – De klussendienst werd in 1996 opgericht. De voormalige Rotterdamse korpschef, de Haan, was de drijvende motor achter de klussendienst. Hij vroeg Van Santen om bij te springen en zo rolde hij erin. In het jaar 2000 werd Van Santen de coördinator van de klussendienst. Naast coördinator kan van Santen het niet laten om de handen uit de mouwen te steken. "Al gauw ging ik bijvoorbeeld mee als er een tuintje gedaan moest worden", vertelt hij. Klussendienst Bleiswijk van Welzijn Lansingerland doet kleine klusjes in huis voor inwoners, die daartoe zelf niet in staat zijn. Dit zijn bijvoorbeeld klussen zoals het verplaatsen van meubelen, ophangen van een gordijnrails, maar ook bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een kast. "Wat we niet doen is witten en behangen, omdat daar meer bij komt kijken", legt Van Santen uit. De doelgroep is in eerste instantie 55-plussers met een minimuminkomen. Voor de hulp wordt een kleine bijdrage gerekend.

Van Santen was in eerste instantie van plan om twee jaar geleden al te stoppen, omdat hij zorg droeg voor zijn zieke vrouw, die inmiddels is overleden. Haar wens was echter dat hij bij de klussendienst zou blijven. "Na haar dood is het nooit meer hetzelfde geworden." In de afgelopen jaren heeft hij al heel wat meegemaakt bij de mensen thuis. "Er zijn een aantal klussen, die ik nooit vergeet", zegt Van Santen. Hij vertelt bijvoorbeeld over die ene keer dat hij een televisie van de ene naar de andere muur moest verplaatsen en uiteindelijk meer dan een dag mee bezig was, omdat de opdrachtgever pietje precies was. Er gaat ook wel eens wat mis tijdens het klussen. "Op een dag moest ik een kastje ophangen in de badkamer en ik boorde dwars door de muur heen en kwam uit in de woonkamer. We hebben toen alles weer opgeruimd en gerepareerd." Soms bellen er ook wel eens mensen op die buiten de doelgroep vallen. "Ik ben niet de makkelijkste, maar het is absurd moeilijk om nee te zeggen, ook al weet je dat je in je recht staat", zegt Van Santen. "Ik help in principe iedereen. Als een jonge alleenstaande moeder om hulp vraagt, zeg ik geen nee. Maar wanneer ik merk dat iemand vermogend is, dan geef ik wel aan dat het de volgende keer niet mogelijk is om gebruik te maken van de dienst."

Meer berichten