Je moet echt een stukje weg van de school om nog te kunnen roken. Foto Kees van Rongen
Je moet echt een stukje weg van de school om nog te kunnen roken. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Lansingerland pleit voor rookvrij

Kees van Rongen

Geen prioriteit openbaar onderwijs

Met ingang van aankomend schooljaar moeten alle schoolpleinen in Lansingerland rookvrij zijn. Maar hoe gaan scholen daar mee om? Rookvrije schoolpleinen heeft voor Scholengemeenschap Holland, stichting voor openbaar primair onderwijs, geen prioriteit. Dat is de reactie van de woordvoerder van het schoolbestuur als wij vragen of alle scholen in Lansingerland al rookvrije schoolterreinen hebben.

Lansingerland - "Bij Spectrum, stichting voor protestants christelijk onderwijs, zijn alle acht scholen rookvrij," weet Michelle van Litsenburg. Bij de stichting Laurentius voor katholiek primair onderwijs kent men de afspraak met de gemeente, zo reageert Dave Wijsman, facilitair manager. "Er is afgesproken dat met ingang van het nieuwe schooljaar alle schoolpleinen al rookvrij gemaakt worden. De gemeente Lansingerland loopt daarmee een paar maanden vooruit op de wettelijke verplichting van augustus 2020. We plaatsen nog een stukje in de nieuwe schoolgidsen van de scholen. We verwijzen de schooldirecteuren naar www.rookvrijschoolterrein.nl en we hebben de directeuren aangeraden wat bordjes op te hangen. Een overzicht wat de scholen tot nu toe daadwerkelijk hebben gedaan, hebben we niet."

Het Wolfert Lyceum is heel duidelijk op de website van deze openbare school. "Dit is een rookvrije school. Door het rookverbod voorkomen we, dat mensen die er een gezonde levensstijl op na houden, worden gedupeerd door mensen die wel roken. Nergens op, in of rondom de school mag gerookt worden. Dat geldt ook voor personeelsleden."

Wethouder Ankie van Tatenhove staat voor een samenleving, waarin kinderen sportief en gezond opgroeien. "Ik juich een rookvrije generatie zeer toe en heb al een aantal keren een bord onthuld bij een rookvrije speelplaats en sportterrein. Op 10 september 2018 heb ik tijdens overleg met de schoolbesturen afgesproken, dat alle schoolterreinen in Lansingerland vanaf de start van het schooljaar 2019/2020 rookvrij zijn. We lopen als Lansingerland vooruit op het besluit van de Tweede Kamer uit 2016 om schoolterreinen rookvrij te maken per 1 augustus 2020." De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het hebben van een rookvrij schoolterrein. Zij kunnen onderwijsinstellingen per 1 augustus 2020 een boete opleggen als zij geen rookvrij schoolterrein hebben. "Als gemeente hebben wij hierin geen rol. Het is aan de scholen op welke wijze zij kenbaar maken dat het schoolterrein rookvrij is."

Via www.rookvrijegeneratie.nl kan men zien wat er te doen is om te werken aan rookvrije plekken bij school, speeltuin en sportvereniging. Rookvrij Kinderspel is een initiatief van de Hartstichting, KFW Kankerbestrijding en het Longfonds. Gemeente Lansingerland staat achter dit initiatief met als resultaat een rookvrije generatie.

Meer berichten